Bibbi Rödöö, programchef för Sommar i P1 och musiker Christian Falk, 1962-2014 Foto: TT

Christian Falks sommarprogram väcker etiska frågor

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan kom nyheten att musikproducenten Christian Falk gått bort efter en tids sjukdom. Två dagar senare sändes Falks sommarprogram i P1, något som nu väcker etiska frågor. Det är första gången Sveriges Radio valt att sända ett sommarprogram postumt. 

Två dagar innan musikproducenten och musikern Christian Falks sommarprat skulle sändas avled han endast 52 år gammal. Men programmet sändes ändå. Ett publicistiskt och etiskt korrekt beslut menar Sveriges Radio.

– Han var ju en nyckelperson inom svensk musik. En pionjär på många sätt, som jobbade väldigt mycket bakom kulisserna som sällan ställde upp på intervjuer. Vi insåg att den historien skulle inte kunna berättas om ett år utan att det var denna sommar som gällde. Ingen av oss visste ju hur länge Christian Falk skulle leva, inte heller han själv, bara att tiden var utmätt, säger Bibi Rödöö programchef för Sommar i P1.

Datumet bestämdes tidigt

– Vi bestämde datumet på ett ganska tidigt stadium och Christian var ju införstådd med det och vi planerade efter det. Sen kunde ju ingen av oss veta att han skulle dö, ingen kunde ju veta när han skulle dö. Vi hade planerat för den här sändningen så att han skulle hinna göra klart programmet. Det fick ta den tid det tog eftersom han var så svag i perioder och sedan blev det klart en vecka före sändning, säger Bibi Rödöö, och lägger till: 

– Alternativet hade ju då varit att vi skulle ställa in programmet och det var inte ett alternativ.

Ifrågasätter sändningstillfället

Aftonbladets krönikör, Alex Schulman, sörjer över att Christian Falk inte fick ta del av den värme som kom hans väg till följd av att historien om hans tillvaro blev allmänt känd i sommarprogrammet. Varför tidigarelade Sveriges Radio inte programmet? Varför sändes det inte medan Falk var i livet? undrar Alex Schulman.

”Han var så glad över frågan”

Han ifrågasätter valet av sändningstillfälle och antyder en cynism från Sveriges Radios sida.  

Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1, menar att beslutet är baserat på en dialog med Christian och även hans anhöriga. De ville att programmet skulle sändas på planerat datum.

– Christian ville så gärna göra sommarprogrammet, säger Rödöö, det var en ungdomsdröm som gick i uppfyllelse sa han när jag ringde och ställde frågan. Han var så glad över frågan, han var så glad över att han orkade göra programmet och han blev så glad och nöjd med resultatet. Det var det som var det viktiga för oss, säger hon.   

Att Christian Falks familj gick med på, och ville, att programmet sändes klargjordes efter programmet.

Även om familjen säger ja, är det självklart att sända sommarpratet så tätt inpå?

– Ingenting i livet är självklart, allt är olika ställningstaganden. Det viktiga här för oss har varit etiken kring Christians egna vilja och hur vi hanterade att göra programmet och de anhörigas vilja. Publicistiskt sett så tycker jag att det blev fint. Och jag skulle bara önska att alla lyssnare och alla som uppskattat detta program lyssnar på programmet istället för att prata eller spekulera om varför man sände det. Eller om det finns en gnutta cynism i det. Den tanken är för mig helt främmande, säger Bibi Rödöö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.