Chuck Berry vid ett uppträdande i Bal de la Rose, Monte Carlo i Monaco, 2009. Foto: TT / Reuters / Eric Gaillard

Chuck Berry är död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske rockmusikern Chuck Berry är död, han hittades av polis i sitt hem i Missouri, USA, under lördagen. Den ikoniske gitarristen och sångaren bakom klassiker som ”Roll over Beethoven” och ”Johnny B. Goode” blev 90 år gammal.

En av musikhistoriens riktiga giganter avled under lördagen. Detta bekräftas av polisen i Saint Charles County, i den amerikanska delstaten Missouri.

I ett inlägg på sin facebooksida skriver polisen att det började ett larm vid klockan 12.40 på lördagen om en person som behövde akut sjukvård i sitt hem.

”I ett första skede observerades en man som inte svarade, och omedelbart vidtogs livräddande åtgärder. Tyvärr kunde den 90-årige mannen inte återupplivas utan förklarades avliden klockan 13.26”, skriver polisen i Saint Charles på Facebook, och fortsätter:

”Berkäftar med sorg att Charles Edward Anderson Berry är död, mer känd som den legendariske musikern Chuck Berry. Familjen önskar bli lämnade i fred under denna stund av sorg”.

LÄS MER: Världens artistelit sörjer Berry – en vän och rockikon är död

Ligger bakom flera oförglömliga klassiker

Berättelsen om en av rockhistoriens allra största börjar 1926 i Saint Louis, Missouri. Det var då som mannen som ska komma att bli Chuck Berry föddes.

Berry blev sedermera en av de första musikerna att blanda de svartas blues med de vitas country and western. Resultatet blev rock'n'roll. Han har haft mycket stor betydelse för rockmusikens utveckling och många artister har spelat in hans låtar, bland annat Beatles, Rolling Stones och Jimi Henrix.

Två bilder av musikern Chuck Berry Foto: TT

Bland Chuck Berrys mest kända hits finns ”Roll over Beethoven”, ”Rock and Roll Music”, ”Sweet Little Sisteen” och ”Johnny B. Goode”. Alla dessa spelades in mellan 1955 och 1964.

Han fick sin första listetta 1955 med låten ”Maybellene”.

Sjöng om 50-talets tonårsliv i USA

Berrys musik byggde ofta på bluesmusikens tolvtaktsform. Hans texter ansågs beskriva de amerikanska tonåringarnas liv i 1950-talets USA. Texterna handlade ofta om bilar, skolan, kärleken och generationsklyftan.

Hans karakteristiska gitarrspel och sin scenstil, med den vaggande så kallade ”duckwalk”.

Berrys privatliv kantades av personliga tragedier och han satt i fängelse flera gånger. På 1960-talet dömdes han för att ha haft sex med en 14-årig flicka. 2014 tilldelades Chuck Berry Polarpriset, men från den svenska Kungafamiljen dök aldrig drottning Silvia eller prinsessan Madeleine upp. Detta på grund av den tidigare domen mot Berry.

SE KLIPPET: Miniporträtt på rockikonen inför Polarprisutdelningen

I samband med sin 90-årsdag förra året annonserade Chuck Berry att han planerade släppa sitt första nya album på 38 år. Albumet väntas släppas under 2017 och innehåller mestadels helt nyskrivna låtar.

Chuck Berry själv kommer inte att få uppleva detta album, som ska vara helt tillägnat hustrun Themetta Berry som han levde med i 68 år. I höstas kommenterade han albumet i CNN:

– Min älskling. Jag håller på och bli gammal. Jag har jobbat på den här skivan länge. Nu kan jag lägga av!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.