Den amerikanske blues- och rockartisten Chuck Berry. Foto: TT

Chuck Berry kommer inte till prisutdelningen

Uppdaterad
Publicerad

Chuck Berry är för sjuk för att delta vid Polarprisceremonin.

Årets Polar Music Prize går till opera-ikonen Peter Sellars och rock'n'roll-pionjären Chuck Berry. Men Chuck Berry kan dessvärre inte närvara vid prisceremonin den 26 augusti i Stockholm.

”Sviktande hälsa”

– Chuck Berry har under en tid haft sviktande hälsa. Vi har fått besked att han inte får resa och kan därför inte komma till Stockholm. Vi tycker förstås det är tråkigt men våra tankar går främst till Chuck Berry och hans närmaste, och vi hoppas att han snart är på bättringsvägen, säger Marie Ledin, VD för Polar Music Prize, i ett pressmeddelande.

Den legendariska musikern Chuck Berry, 88 år, har turnerat hela sitt liv men ger fortfarande konserter. Han tilldelas priset med motiveringen:

”Chuck Berry var den rock'n'roll-pionjär som förde fram elgitarren som rockmusikens huvudinstrument. Alla riff och solon som rockgitarrister spelat de senaste 60 åren innehåller DNA-spår som kan härledas till Chuck Berry”.

Fyller 25 år

Årets andra pristagare, operaregissören Peter Sellars, kommer att delta vid ceremonin på Konserthuset den 26 augusti.

Polar Music Prize instiftades 1989, i år för 25 år sedan,  Stig ”Stikkan” Anderson. Priset uppgår till 1 miljon svenska kronor till respektive pristagare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.