Tess Merkel, Clara Henry och Lina Hedlund. Foto: TT

Clara Henry: Många pappor som hört av sig

Publicerad

Clara Henry stålsatte sig för näthat efter sin feministiska mellanakt i gårdagens delfinal av Melodifestivalen, men det har uteblivit. Istället har pappor hört av sig för att tacka henne.

Programledaren Clara Henry ville göra ”ett maffigt dansnummer” under Melodifestivalen. I går gick drömmen i uppfyllelse när hon ställde sig på scenen tillsammans med Alcazarmedlemmarna Lina Hedlund och Tess Merkel och sjöng bandets ”Not a sinner not a saint”, men en ny text riktad till unga kvinnor. Mellanakten har hyllats vitt och brett för sitt feministiska budskap, och efteråt berättade Clara Henry att hon gjorde sig redo för näthatet, men det har uteblivit.

– Det lilla som har kommit är liksom från dem som hatar en vad man än gör och tycker att man vill ha uppmärksamhet.

Melodifestivalen 2017

Däremot har det blivit fått många positiva kommentarer från pappor på sociala medier.

– En hel del pappor har skrivit till mig. Det har mammor också gjort, men mammor kan relatera till det här på ett annat sätt så det är extra roligt när pappor hör av sig och säger ”tack för att du säger det jag inte kan formulera”.

”Inte politik utan vett i skallen”

Men det var inte alltid självklart att Henrys dröm om det maffiga dansnumret skulle bli en låt om lika lön för lika jobb och att slippa se sig om på vägen hem.

– Budskapet kom senare, men jag har en stark åsikt om jämlikhet och drar mig inte för att säga det. Det var skitkul att få göra en låt som verkligen handlar om det tydligt och inte bara mellan raderna, säger programledaren dagen efter den tredje delfinalen i Växjö.

Läs mer: Henrys hyllade mellanakt

Om det blir fler feministiska nummer under de återstående tre veckorna vet Clara Henry ännu inte, men hon ogillar att showen har kallats politisk.

– Det är inte politik, det är vett i skallen. Det är självklarheter och sjukt att det ses som politiska budskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet