Anastasia Hille som Gertrude och Benedict Cumberbatch som Hamlet. Foto: Johan Persson

Cumberbatch hyllas som Hamlet

Uppdaterad
Publicerad

Det har helt klart varit den mest omtalade teateruppsättningen i Storbritannien det senaste året. Shakespares Hamlet med Sherlock-stjärnan Benedict Cumberbatch i titelrollen. Efter galapremiären på the Barbican Theatre igår fick Cumberbatch lovord både av skådespelarkollegor och kritiker. Och av sin mamma.

– Jag visste att han hade det i sig, säger Sherlock-kollegan Mark Gatiss till BBC. Vi är alla väldigt stolta och imponerade.

Benedict Cumberbatchs mamma, skådespelare även hon, var också nöjd och beskrev sonen som ”A bloody good Hamlet”

Hamlet i David Bowie-t-shirt

Men det var inte enbart ros från en partisk publik. Även kritikerna delade ut beröm åt uppsättningen som bland annat innehåller en modern garderob med Hamlet iklädd både militärjacka och David Bowie-t-shirt.

I The Telegraphs recension delar man ut fyra stjärnor av fem och skriver att Cumberbatchs insats rättfärdigar Hamlethysterin det senaste året. Dock menar man att det framförallt är Cumberbatch som är lysande.

”En femstjärnig Hamlet, fångad i en trestjärnig show”, skriver tidningen.

Superb och intelligent

Även Whatsonstage.com delar ut fyra i betyg och strör superlativ över Cumberbatch. Hans tolkning kallas både superb och intelligent.

Inte bara beröm

Men kritikerkåren är inte helt överens om uppsättningens briljans.

I sin trestjärniga recension berömmer The Independent scenografin, men menar att de kronologiska förändringar man gjort i manus ibland fungerar, men ibland blir irriterande.

The Guardian är mest besvikna och ger en tvåa i betyg. Helhetsintrycket av är att man brytt sig mer om specialeffekter än om själva berättelsen och den dramatiska gestaltningen, skriver tidningen.

Benedict Cumberbatch spelar Hamlet på the Barbican till den 31 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.