Foto: TT

Dag Hammarskjölds samling kan bli Världsminne

Uppdaterad
Publicerad

Dag Harmmarskjölds personliga brev och arbetsdokument har blivit nominerade till Unescos internationella lista över viktiga dokument och samlingar i Världsminnesprogrammet.

FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom i en flygolycka i Kongo. Efter hans död donerades hans samling till Kungliga biblioteket. Samlingen innehåller bland annat dokument kring FN, manuskript, brev och personliga referensdokument om världspolitiken.

Organiserad kring konfliktområden

Samlingen är i huvudsak på engelska och omfattar närmare 45 hyllmeter. Den täcker en viktig tid i FN:s historia och är i princip organiserad enligt de olika konfliktområdena i världen.

Nu kan alltså den omfattande samlingen bli ett Världsminne. Kungliga biblioteket skriver i ett pressmeddelande att Dag Hammarskjölds samling är nominerad till Unescos internationella förteckning över viktiga dokument och samlingar i Världsminnesprogrammet.

Syftet är kunskapsbyggnad

I den internationella förteckningen finns sedan tidigare Ingmar Bergmans arkiv och Astrid Lindgrens arkiv. Syftet med Världsminnesprogrammet är att lyfta fram dokumentarvet och använda detta för diskussion och kunskapsbyggnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.