Dalahästen – en pålle i tiden

Uppdaterad
Publicerad

Uråldrig leksak, landskaps- och nationalsymbol. Få föremål är så starkt förknippat med Sverige som dalahästen. Zornmuseet i Mora öppnar på fredag en utställning om alla tiders trähästar.

Var tid har sin häst, genom åren har de blivit ganska många. Första gången en trähäst såldes på marknad var för snart 400 år sedan, då tillverkad av spillträ från Siljansbygdens möbelsnickeri.

Extra inkomst

Äldst i Zornmuseets samling är en bleknad liten pålle från mitten av 1500-talet, hemmahörande i Malung.

– Dalahästen började som en leksak för barn. Sen utvecklads den här i Morabyggden till att bli en hel näring – man sålde så kallade Morahästar på marknader i Dalarna och Hälsingland. Det var en möjlighet för befolkningen att skaffa sig en extra inkomstkälla, säger museichef Johan Cederlund.

Hästen högaktades

Att det som snidades fram var just en häst är förstås ingen slump.

– Hästen var ju ett arbetsredskap och den dyraste egendomen man hade här, så det är klart att den var något som högaktades.

Och tillverkningen lever i allra högsta grad. I dag sysselsätter dalahästindustrin runt två hundra personer i trakterna kring Mora. 

– Dalahästen är en symbol som de flesta svenskar kan ställa upp på. Kanske mer än på svenska flaggan som blivit mer kontroversiell.

Evigt liv

Vad har hästen för framtid?

Jag skulle vilja citera en av de gamla tillverkarna, Vik Olof Hansson, som levde under sent artonhundratal. Han sade ”dalahästen kommer att finnas så länge vaggan går”, det vill säga i all evighet.

Hitta din favorithäst i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.