Dan Park överklagar hetsdom

Uppdaterad
Publicerad

Gatukonstnären Dan Park, som i januari dömdes för förtal och hets mot folkgrupp på grund av sina ”slavaffischer”, kan få en ny prövning i hovrätten.

Dan Park dömdes till villkorlig dom för sina affischer där han porträtterar Afrosvenskarnas riksförbunds ordförande Jallow Mamodou, iförd hand- och halsboja.

Enligt domen i Lunds tingsrätt, ska Dan Park betala ett skadestånd till Mamodou på 10.000 kronor, och samma summa till den dåvarande kuratorn på Hallands nation, vars telefonnummer trycktes på affischerna. Dessutom blev han skyldig 6000 kronor i dagsböter.

”Felaktiga slutsatser”

Nu har både Dan Park och åklagaren valt att överklaga domen. Om man på hovrätten över Skåne och Blekinge beslutar sig för att ta upp domen, kommer den att prövas igen. I skrivande stund har dock inte Lunds tingsrätt hunnit skicka iväg överklagan till hovrätten.

Enligt tidningen Skånskan menar Parks advokat att tingsrätten drog felaktiga slutsatser – men han ger ingen längre motivering. Även åklagaren har överklagat domen. Hon vill se att Dan Park straffas med högre böter.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.