Foto: TT

Danius om beskedet: ”Han var vänlig och ödmjuk”

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags ringde Bob Dylan till Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, och gav sitt besked. – Det var ju ganska oväntat, säger hon till SVT.

Samtalet kom oväntat. Sara Danius hade just kommit hem och lagt i från sig sin telefon i hallen när hon fick ett samtal från Bob Dylan.

”Vänlig och humoristisk”

– Det var ju ganska oväntat, jag hade väntat mig att han skulle ringa men inte precis då. Vi hade ett långt samtal i en kvart. Han var mycket vänlig, humoristisk och ödmjuk, säger Sara Danius till SVT Nyheter.

Det första hon frågade var om Dylan vill ta emot priset.

– Han undrade vad jag menade. Och jag förklarade, och då sa han att det var självklart. Han sa att han kände sig mållös av beskedet och inte riktigt visste vad han skulle säga.

– Det är inte självklart att alla tar emot priset. Det finns exempel på Nobelpristagare som tackat nej, säger Sara Danius.

Väntade på besked

Anledningen till att Svenska Akademien väntat sedan i tisdags med att berätta var att man väntade besked från Dylans manager Jeff Rosen, enligt Sara Danius. När Dylan sedan gjorde sitt uttalande i intervjun i The Telegraph på fredagskvällen så fick de klartecknet från New York.

Gav Dylan någon förklaring till varför han inte tagit kontakt?

– Nej. Jag frågade inte heller. Jag har hela tiden utgått från att han har goda skäl. Han är på en omfattande turné med många personer. Men jag har hela tiden räknat med att han skulle göra det, säger Sara Danius.

Oklart om han kommer

Bob Dylan sa att han överväger att komma till Stockholm men att det fortfarande inte är säkert att det är möjligt eftersom han är på turné. Dylan ska ha sagt att ”det ligger långt fram i tiden”.

– Det är inget tvång. Vi har färska exempel på det. Ibland kan inte folk och ibland vill de inte. Det kommer hända i framtiden också. Han ska bara komma om han vill och har lust till det. Då ska vi göra allt för att anpassa de saker han är med på efter hans önskemål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.