Danmark sparar in på kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Besparingar på 600 miljoner danska kronor väntar kulturlivet i Danmark de kommande fyra åren.

Teatrar, museer och andra statliga kulturinstitutioner får ta smällen när 600 miljoner danska kronor ska sparas in. Mellan år 2016 och 2019 ska de danska kulturinstitutionernas driftskostnader minska med två procent om året. Den nya regeringen vill istället lägga pengarna på äldre- och hälsofrågor samt skattelättnader.

”Mindre kulturutbud”

Enligt tidskriften Politiken hoppas kulturminister Bertel Haarders (V) att sparkraven inte ska gå ut över kulturens kärnaktiviteter, men såväl forskare som kulturchefer menar att det oundvikligen kommer att påverka konsten. Bland annat har den kongelige teater varnat för att besparingarna kan kosta dem en scen.

– Jag tror att det här kommer att betyda att kulturutbudet till danskarna helt enkelt blir mindre. Det blir färre teaterföreställningar, kortare öppningstider och färre utställningar på museerna, färre konserter med orkestrarna, säger Jørn Langsted, professor i kulturekonomi vid Århus universitet, till Politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.