Se og Hør:s chefredaktör Henrik Qvortrup döms till fängelse. Foto: Se og Hør

Dansk chefredaktör döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Skvallertidningen Se og Hør samlade olovligen kontaktuppgifter till kända danskar genom korttransaktioner.

Det har kallats för Danmarks största medieskandal genom tiderna.

Nu döms tidningens chefredaktör – Henrik Qvortrup, tillsammans med flera medarbetare, till fängelse.

På våren 2014 avslöjade den före detta Se og Hør-journalisten Ken B Rasmussen i sin bok, att tidningen han tidigare hade jobbat för, anlitar en källa som förser redaktionen med kontaktuppgifter till 163 kända människor. Det ska ha skett genom kortbetalningar, som olovligen registrerats och förts vidare till Se og Hør.

Källan, som arbetade på IT-företaget IBM, ska ha sålt kontaktuppgifter till bland annat skådespelarna Mads Mikkelsen och Pelle Hvenegaard, statsminister Lars Løkke Rasmussen, prins Joachim, advokaten och näringslivsprofilen Rigmor Zobel och Aqua-sångerskan Lene Nystrøm mellan år 2008 och 2012.

Får fängelsestraff

Avslöjandet i boken ledde till polisutredning och rättegången inleddes i september. Nu döms alltså tidningens chefredaktör Henrik Qvortrup till fängelsestraff. Ett och och tre månader, slår danska domstolen fast.

Enligt tidningen Politiken ska Qvorntorp avtjäna tre månader av fängelsestraffet nu. Det resterande året är klassas som villkorlig dom och behöver inte avtjänas om chefredaktören inte begår något brott inom två år. Henrik Qvortrup ska även betala en böter på 365.000 danska kronor.

Två reportrar på tidningen, som har hanterat kontakten med källan på IBM, döms också till villkorligt fängelsestraff på fyra månader. Se og Hørs tidigare chefredaktör Kim Henningsen, som slutade på tidningen 2012, döms till villkorligt fängelsestraff på ett år, och den tidigare nyhetschefen samt redaktionschefen döms till sex månader i fängelse. Ägarbolaget av Se og Hør, Aller Media, har fått böta 10 miljoner kronor danska kronor.

Fick hundratusentals kronor i betalning

Enligt rätten hade källan till tidningen ingen lovlig tillgång till de IT-system i vilka kändisarnas kreditkortsuppgifter fanns. Uppgifterna såldes till Se og Hør för nära 400.000 danska kronor. Domstolen dömer att det handlar om dataintrång, och att tidningen bör ha känt till det.

Totalt har åtta personer och ett företag – Aller Media, åtalats i samband med händelsen, som har kallats för Danmarks största medieskandal genom tiderna.

Fram till 2014 gavs Se og Hørs systertidning, Se & hör, ut i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.