Berggrenska gården i Gävle varnades för att folk hade dansat utan tillstånd. Foto: TT

”Dansliknande former” utreds

Uppdaterad
Publicerad

Vid tre tillfällen ska folk ha börjat röra sig till musiken – utan tillstånd. Därför varnades Berggrenska gården i Gävle av kommunen och en polisutredning öppnades, rapporterar Gefle Dagblad på nätet.

Kommunens inspektörer fotade vid ett av tillfällena inne i restaurangen och vidarebefordrade det till krögarna. Enligt tidningen noterade inspektörerna att ”ytan befolkades av 50-80 personer som rörde sig i takt med musiken under dansliknande former”.

Kritiserat danstillstånd

Polisen filmade vid ett senare tillfälle dansen och enligt kommunens rapport ”bedömde polisen inte arrangemanget som spontandans”.

Lagstiftningen om danstillstånd kom till 1993 och många har kritiserat den och velat slopa tillståndskravet, enligt Gefle Dagblad.

Böter för sommardans

Det är nu upp till åklagaren att bedöma om något brott begåtts.

För drygt en månad sedan dömdes en annan krog i Uppsala att böta 5 000 kronor för att den anordnat sommardans på sin pub utan tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.