Därför poddar ärkebiskopen

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Gardell och Carolina Klüft läser bibeln tillsammans med Antje Jackelén.

Ärkebiskopen startar en podd – och vill att gemene man ska lyssna i joggingspåret.

För nu måste kyrkan anstränga sig för att höras.

Finns det en Gud?

Bara 23 procent av alla svenskar svarar ja på den frågan, enligt en ny studie från Södertörns högskola. Få vill kalla sig kristna. I det sekulära samhället måste Svenska kyrkan ropa högt för att höras.

Medier

Knepet är att synas på flera plattformar.

Domkyrkan i Visby har under våren startat en studiecirkel om den populära tv-serien Girls.

Ärkebiskop Antje Jackelén satsar på ett av allt från Statens medieråd till Synskadades riksförbund prövat kort. Hon spelar in en podcast.

Twitter lobbade

På gästlistan står komikern Jonas Gardell, idrottsstjärnan Carolina Klüft, Europaparlamentarikern Cecilia Wikström och journalisterna Martin Schibbye och Maciej Zaremba.

De pratar om prestation, hopp och solidaritet.

– Mina medarbetare kom på idén, samtidigt var det några på Twitter som undrade, varför startar du inte en podcast? När det kom från så många olika håll tänkte jag, ja, det här är någonting att pröva, säger Antje Jackelén.

Ärkebiskopen är en aktiv twittrare, med över 11.000 följare har hon redan stort inflytande i det digitala landskapet.

Har samtalat hela tiden

Även om poddandet är nytt för Antje Jackelén är podcasthantverkets innehåll ingen nyhet för Svenska kyrkan, säger hon.

– Det goda samtalet har kyrkan haft hela, hela tiden. Att vi nu kan göra dem tillgängliga med modern teknik är bara ett litet plus.

Jonas Gardell, författare, besöker Biskopsgården mitt emot Uppsala domkyrka för att spela in ett moderna teknikens samtal.

– Det här kan bli en katastrof. På många sätt. Men det är väldigt roligt med katastrofer. Hon är inte journalist, och det är svårt med den här typen av samtal. Det är ingenting man bara snyter ur sin biskopsnäsa, säger han, och övergår sedan till att beklaga sig över Antje Jackeléns inspelningsutrustning.

– Man försöker göra sig hörd genom bruset, genom sorlet av röster som försöker göra sig hörda, och alla sätt är bra utom de dåliga. Så varför inte? Säger Jonas Gardell.

Läser ur Bibeln

I podden, som bär namnet ”Prata till punkt”, pratar inte bara ärkebiskopen med gästerna om existentiella frågor och kristen tro. De läser även en bit ur Bibeln tillsammans. Antje Jackelén tycker att den läses bäst ihop.

Kändisarnas högläsning är inte i första hand något pr-grepp för Svenska kyrkan, säger hon. Det är i alla fall inte drivkraften.

– Min förhoppning är att är människor lyssnar, att de får inspiration och den här livsglädjen. Att hopp tänds på nytt, att man känner, ja, jag är en del av någonting som är bra och riktigt och härligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet