Kulturen står på spel i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Högerextrema på frammarsch och nedskärningspolitik som drabbar kulturen i Europa. Anledningarna att rösta i EU-valet är många, menar kulturpolitiker från alliansen och oppositionen.

– Det här är ett ödesval, säger Cecilia Wikström (FP).

Med högerextrema, nationalistiska partier på framväxt i Europa står också de fri- och rättigheter som ligger till grund för EU-samarbetet på spel.

EU-valet 2014

Skiljelinje dras mot högerextrema

Som yttrandefriheten. Cecilia Wikström är rädd att fler länder ska gå i samma riktning som Ungern och i högre utsträckning granska och begränsa kulturlivet.

– I det här valet kommer jag inte enbart att strida för mitt parti. Utan jag kommer försöka få folk att inse att det är nu det avgörs vilket Europa vi vill se i framtiden. Där är det viktigt att rösta på ett demokratiskt parti med en bra, genomtänkt och positiv människosyn. Där går skiljelinjen –  mellan oss och de partier som definerar ut den som ser annorlunda ut eller kommer någon annanstans ifrån, säger hon.

EU – ”ett gigantiskt kulturprojekt”

Själv är hon nöjd med att ha genomfört flera teaterprojekt i EU-parlamentet, senast ”Speak truth to power” som tillägnades Dawit Isaak och var en manifestation för yttrandefriheten.

– Lissabonfördraget bygger på människors rätt att tänka, tala, organisera och publicera sig. Jag tycker att EU är ett gigantiskt kulturprojekt. Det syftar till att föra människor närmare varandra. Och där människor möts, där bryts kulturer mot varandra och det uppstår mer kultur, säger Cecilia Wikström

”Institutioner stänger – kulturarvet förfaller”

Men oppositionens Marita Ulvskog (S) har ett annat perspektiv. Hon understryker att Socialdemokraterna ser den ekonomiska krisen och den utbredda arbetslösheten som det största problemet och Maria Ulvskog tror inte på en fortsatt åtstramningspolitik i Europa.

– Vi ser hur kulturinstitutioner stänger igen, kulturarvet förfaller och konstnärer får inga jobb. Jag håller inte alls med om att den främsta skiljelinjen går gentemot de högerextrema. Den största gruppen i EU-parlamentet är de konservativa och de har varit störst i 15 års tid. Det har blivit mycket högerpolitik genom dem.

”Kommer kämpa som djur”

Och enligt Marita Ulvskog är Socialdemokraternas huvudmotståndare de konservativa i EU.

– De högerextrema är ju ganska få trots allt. Vi i min grupp inom EU-parlamentet är 194 stycken och vi har en chans att bli den största gruppen. Vi kommer kämpa som djur för att få inflytande och få stopp på högerpolitiken.

”Italien har dragit ner på all kultur”

Samtidigt håller Ulvskog med om faran med de växande högerextrema partierna.

– De är inte kulturvänliga. Till exempel i Berlusconis Italien har man under lång tid dragit ner kraftigt på allt som har med kultur att göra. Det blir inte bättre om de fascistoida stämningarna sprider sig till fler länder och får ett ännu större inflytande i EU-parlamentet än vad de redan har, säger S-politikern.

Den extrema högern är alltså en gemensam fiende för både alliansen och oppositionen i valet. Men det finns också konkreta frågor som skiljer alliansen och oppositionen åt.

Frihandelsavtalet – en vattendelare

En sådan är frågan om ett frihandelsavtal med USA ska inkludera kultursektorn. Många inom kultursektorna har varnat för att ett frihandelsavtal skulle kunna innebära att de europeiska stödsystemen till exempelvis filmbranschen skulle försvinna.

Men Cecilia Wikström tror att oron är överdriven.

– Vi har allt att vinna på ett sådant här frihandelsavtal. Det skulle kunna innebära en mängd nya arbetstillfällen också inom kultursektorn. Så jag hoppas att förhandlingarna om frihandelsavtalet ska återupptas.

Det finns ju stor oro inom kulturvärlden angående ett frihandelsavtal – hur ser du på det?

– Jag tror att man kommer att hitta nya vägar för finansiering av sektorn och att ett handelsavtal inte alls skulle vara menligt. Också kulturen kan blomstra i mötet med andra, i det här fallet USA, säger Cecilia Wikström.

Audiovisuella sektorn uteslöts

Marita Ulvskog däremot är stolt över ha varit en av dem som såg till att audiovisuella sektorn ska uteslutas ur ett kommande avtal.

– Det blev en majoritet som hade samma uppfattning. Det är jag nöjd med.

Ännu är avtalet inte i hamn. Men Marita Ulvskog tror inte att den audiovisuella sektorn kan komma att tas upp igen i förhandlingarna.

– ... om vi inte får en helt annorlunda sammansättning i EU-parlamentet, säger hon.

Vill få fram avgift för fildelning

Vad Ulvskog hoppas på att arbeta med under den kommande mandatperioden är att vara med och skapa ett system för hur en liten avgift kan tas ut när film och musik fildelas på webben. Något som bland annat branschorganisationen Klys har efterfrågat.

– Annars kan inte kulturarbetare och konstnärer leva på sitt arbete, säger Marita Ulvskog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet