Miriam Treichl som Jane Avril i ”Blanche & Marie” på Norrlandsoperan i Umeå, i bakgrunden Norrlandsoperans kör. Foto: Malin Arnesson

De satsar mest – och minst – på kultur

Uppdaterad
Publicerad

Umeå är den kommun i Sverige som satsar mest på kultur. Det framgår i Kulturnyheternas granskning ”Kulturklyftan”, som undersöker hur stora skillnaderna är för kultursatsningarna bland svenska kommuner. Minst satsar Nordanstig i Gävleborgs län.

I våras undersökte Kulturnyheterna vilka kommuner som satsar mest – och minst – på kultur i Sverige. Då tittade vi kultursatsningarna för 2014. Nu går vi tillbaka på nytt och jämför hur kulturintresset har sett ut i Sverige – kommun för kommun – för 2015.

I topp ligger Umeå, som behåller förstaplatsen som den kommun som satsar mest på kultur i landet för andra år i rad. Umeå satsar 2.685 kronor per person, vilket innebär att de har ökat sin satsning med 161 kronor per person jämfört med  2014.

Näst mest satsar Emmaboda med 1826 kronor per person, och behåller därmed samma placering bland Sveriges 290 kommuner som förra året.

På tredjeplatsen kommer en av årets kulturraketer, Härnösand, som med sin 1771 kronor per person klättrar från femte till tredje plats på listan.

Nordanstig satsar minst

2015 är Nordanstig fortsatt den kommun som satsar minst pengar på kultur med 494 kronor per person, vilket innebär i och för sig innebär en ökning med 60 kronor per person sedan året tidigare, men trots det inte ändrar deras placering på plats 290. De följs av Lekeberg och Högsby längst ner på listan, som satsar 545 kronor respektive 590 kronor per person.

Till grund för Kulturnyheternas genomgång av de svenska kommunernas kultursatsningar ligger siffror från Statistiska centralbyrån för 2015.

Är du nyfiken på hur det ser ut i din kommun? Kolla kulturkartan.

Kommunerna som satsar mest – och minst

De satsar mest:

1. Umeå – 2685 kronor per person

2. Emmaboda – 1826 kronor per person

3. Härnösand – 1771 kronor per person

De satsar minst:

1. Nordanstig – 494 kronor per person

2. Lekeberg – 545 kronor per person

3. Högsby – 590 kronor per person

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.