Anna Odell och Ruben Östlund Foto: TT

Kulturstjärnor ska utbilda politiker

Uppdaterad
Publicerad

Politiker i Västra Götaland ska få kulturutbildning.

800 inbjudningar har gått ut till 49 kommuner. Lärare: Ruben Östlund och Anna Odell.

Någon som aldrig har närmat sig kultur kan ändå fatta beslut om den.

Nu har politiker och tjänstemän, som beslutar om kulturfrågor utan att nödvändigtvis kunna särskilt mycket om dem, möjlighet att lära sig mer.

Västra Götalandsregionen har beslutat om att hålla ett antal kurstillfällen om film, konst, dans, litteratur och musik.

”Politikerna ska inse allvaret”

Inbjudan har gått ut till 800 politiker i 49 kommuner. Även tjänstemän som arbetar med kultur har bjudits in.

För undervisningen står regissören Ruben Östlund, konstnären Anna Odell, koreografen Efva Lilja och poeten Lina Ekdahl.

– Att bilden är ett extremt effektivt sätt att förmedla kunskaper och erfarenheter som jag inte tycker att vi utnyttjar idag. Jag hoppas att de får en lust att jobba för det. Sedan vill jag också att politikerna ska ta med sig att de som håller på med bildproduktion och rörlig bild har ett ansvar för de bilder som de skapar. Det ansvaret tycker jag inte man tar på så stort allvar idag och jag hoppas att politikerna ska inse allvaret i det, säger Ruben Östlund till Sveriges radios Kulturnytt.

”Ställs inför svåra frågor”

Angelica Hadzicostas, enhetschef på Kultur i väst, säger till Kulturnyheterna att många politiker och tjänstemän kan behöva uppdateras på kulturområdet.

– Det handlar om både heltids- och fritidspolitiker som tar beslut om konst- och kulturfrågor. Och kulturtjänstemän från olika förvaltningar.

– Jag märker att väldigt många som själva inte har haft ett kulturintresse ställs inför många svåra frågor. Inom andra nämnder än kultur erbjuds den här typen av utbildningar regelbundet.

Flytta fokus från kulturens nytta

Det är också ett sätt att kommunicera konstens roll i samhället, som inte alltid är helt självklar för dem som bestämmer.

– De senaste åren har det varit mycket fokus på kulturens nytta. De här utbildningstillfällena handlar mer om konsten som kärnan i vårt samhälle, säger Angelica Hadzicostas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.