Rakel Wärmländer ska spela ”Nora”. Foto: TT/Jens Choong

”Den fastspända flickan” blir teater

Uppdaterad
Publicerad

Fryshuset och Kulturhuset Stadsteatern sätter upp den prisbelönta radiodokumentären, med Rakel Wärmländer som ”Nora”.

Den uppmärksammade P1-dokumentären ”Den fastspända flickan”, om missförhållanden i den svenska psykiatrivården, blev enormt uppmärksammad när den sändes för två år sedan.

Nu ska historien om ”Nora”, som blev tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende, upp på teaterscenen.

Medier

– Det här är en historia som drabbade oss och gjorde oss upprörda. Vi kände att vi måste göra något med det här, säger Ulf Stenberg, konstnärlig ledare på Teater Fryshuset.

Hoppas nå fler

Det är Teater Fryshuset i samproduktion med Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm som vill synliggöra ungas psykiska ohälsa, sexuellt våld och vuxenvärldens oförmåga att se och bemöta ungas utsatthet genom pjäsen.

– Jag hoppas att teatern leder till att Noras berättelse når en större publik och att fler unga som är utsatta kan få en styrka i att se den, säger radiodokumentärmakaren Daniel Velasco, som också är delaktig i manusarbetet.

Uppsättningen, som blir en monolog, baseras på Daniel Velascos dokumentäre, dagboksanteckningar och en novell av Nora.

”Jätteutmaning”

Nora ska spelas av Rakel Wärmländer, på Stadsteatern tidigare aktuell med bland annat ”Det kan du drömma om Hilda”, ”Höstsonaten” och det feministiska dramat ”Top Girls”.

När hon fick frågan om rollen innebar det blandade känslor.

– Först blev jag tyst en lång stund. Det blir en jätteutmaning för mig; Jag har inte gjort en monolog på tio år, den här historien är otroligt hemsk och det är dokumentärt material att förhålla sig till. Men det känns speciellt och jag är oerhört glad för förtroendet.

Känner igen sig

Skådespelerskan är sedan tidigare engagerad i unga tjejers psykiska ohälsa. Kanske framförallt för att hon själv mådde dåligt när hon var yngre.

– Jag har, till skillnad från Nora, haft tur med de jag träffade inom vården. Men jag kan känna igen frustrationen över att inte bli förstådd, att inte bli lyssnad på och att inte känna tillit, säger hon.

”Skapar känslor”

”Den fastspända flickan” har premiär på Kulturhuset Stadsteatern den 10 april.

Efter föreställningarna följer panelsamtal om självskadebeteende.

– Det är något speciellt när en person står på scen. Det finns något i teatern som diskussionsstartare, en känslomässig ingång, säger Ulf Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet