Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd i Stockholm (FP). Foto: Kulturnyheterna

Ingen koffertmodell för Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Huvudstadens politiker tänker hålla Stockholm utanför en av alliansregeringens största politiska reformer – något som får kritik från Stockholms kranskommuner.

2009 lanserade regeringen den så kallade “Portfölj”- eller “Koffertmodellen” som går ut på att statens stöd till kulturen lämnas som ett samlat kulturbidrag till regionerna eller landstingen. De får därmed större frihet att fördela pengarna till kulturinstitutionerna.

Modellen har hittills sjösatts i 16 regioner, och ytterligare fyra ansluter sig nästa år. Kvar blir Stockholmregionen med Stockholms kommun i spetsen. Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt kulturborgarråd i Stockholm, ser ingen vits med modellen och tänker därför hålla Stockholm utanför regeringens kanske största kulturpolitiska reform.

-Det finns ingen möjlighet att tvinga in oss i det här systemet. Det finns en bakdörr som vi utnyttjar. I dag passar inte den här modellen för oss, säger Madeleine Sjöstedt.

“Handlar om lite pengar”

Hon vill alltså inte att Koffertmodellen införs i Stockolmsregionen med sina 26 kommuner.

– Min huvudsakliga invändning är att det är så lite pengar från staten det handlar om. Och att skapa nya byråkrater för hantera så lite pengar verkar onödigt. Stockholm har en mycket större budget än vad staten ger till regionen, säger Madeleine Sjöstedt.

Stockholmskommuner kritiska

Men det är en ståndpunkt som möter kritik såväl från rödgröna Bokyrka som i borgeligt styrda Danderyd.

– Det är synd – detta skulle vara bra kulturen i  hela Stockholmsregionen. Pengarna kommer närmare de som ska ha tillgång till kulturen, man får bättre valmöjligheter, bättre förmåga att påverka själv, säger de kommer besluten närmare medborgarna, säger Anders Bergstrand (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Danderyd.

Stockholm samarbetar gärna med kranskommunerna på enskilda områden. Film och kreativa näringar till exempel. Men någon intimare samverkan på hela kulturområdet är man inte intresserad av. En farhåga är att kranskommunerna till exempel skulle kunna köra över Stockholm, och rösta för att till exempel Stadsteaterns verksamhet sprids över hela länet.

– Ja, men vore det fel med en diskussion om hur pengarna ska användas? Det är ändå statens pengar. Man kan inte ha ett stockholmsperspektiv, det är ett nationellt perspektiv man ska ha, säger Anders Bergstrand.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.