Den norska ungdomsserien som slog ut allt

Uppdaterad
Publicerad

En mycket ambitiös västern och ett härligt tyskt drama. Och så en ungdomsserie från Norge som överröstade allt annat. Fredrik Sahlin ser tillbaka på film- och tv-året 2016.

Årets verk:

Först hade jag tänkt svara Min pappa Toni Erdmann, för det tyska dramat var fantastiskt. Men ska jag tala direkt från hjärtat var det en helt annan sorts film som skakade liv i den gamla devisen ”film är bäst på bio”.

Kulturåret 2016

Alejandro González Iñárritu västern The Revenant. Det var en mäktig, maffig, modern uppdatering av mina gamla pojkrumsfantasier om cowboys och indianer. Kort sagt film med stort, gigantiskt f.

Årets chock:

Det är sällan jag blir chockad av filmbranschen, men överraskad blev jag i alla fall när Norge kom och lyckades SKAM-belägga hela Sverige. För trots att vi har haft massa feta blockbusters och coola tv-serier, är det en liten webbserie för ungdomar som kommer och regerar fullständigt. Alla vill vittna om den här seriens storhet. Och plötsligt använder sig även svenska, sansade personer norsk slang som ”drittsekk” och ”luremus”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturåret 2016

Mer i ämnet