I en hel del fall blev vardagen mindre barbarisk i och med kolonialismen, menar Johan Hakelius. Foto: TT/AB/Exp.

Kolonialismen brinnande debattämne

Uppdaterad
Publicerad

En krönika av Johan Hakelius i Aftonbladet väcker starka reaktioner. I krönikan klagar Hakelius på att det är ”tabu att säga något gott om kolonialismen”.

Hakelius text är ett försvar av en krönika publicerad i Expressen förra veckan. Där skrev journalisten Ulf Nilsson bland annat att världen ”skulle varit mycket sämre” om ”’den vite mannen’ inte vågat sig ut (med bössan till hands)”.

Reaktionerna på Nilssons text lät inte vänta på sig. En som kritiserade den var Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. I en podcast frågade han om det inte var dags att säga ”tack farbror Ulf för den här tiden, ungefär lite som man gör med en farfar som alltid sitter och gaggar lite för högt i ett hörn”.

Medier

Men på torsdagen tog alltså Johan Hakelius kollegan Ulf Nilsson i försvar i Jan Helins Aftonbladet.

”Vardagen mindre barbarisk”

”Den som vill inbilla sig att slaveri, våldtäkt, folkmord och massmord ­hittades på av kolonialister, har helt ­enkelt fel. Alla sådana hemskheter ­hade redan funnits, överallt, i århundraden”, skriver Hakelius, och hävdar att ”i en hel del fall blev vardagen mindre barbarisk” i och med kolonialismen.

Kritiken mot texten har varit hård i sociala medier under dagen. Krönikan kan ses som ett tecken på att det pågår ”ett försök att relativisera kolonialismens förtryck och massmord”, skriver författaren och journalisten Inti Chavez Perez på sin blogg.

”Genom att publicera Nilssons och Hakelius texter om kolonialismen så hyllar Expressen och Aftonbladet folkmord mot svarta”, skriver Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer på Twitter.

Försvarar publiceringen

Jan Helin säger till Kulturnyheterna att han tar kritiken på allvar och välkomnar en debatt.  

– Jag tycker det är bra att de tar det på stort allvar, och de som har kritiserat Hakelius krönika får gärna skriva svar på den.

Hur kommer det sig att tyckte att Ulf Nilsson borde gå i pension men valde att publicera Hakelius?

– Jag kanske inte borde ha uttalat mig om det. Mitt problem med Ulf Nilsson har inte att göra med hans åsikter, det har att göra med att han skriver som en kratta numera.

Jan Helin menar alltså att det är kvaliteten på texten som avgör saken. Kolonialismen är inte ett ämne som man bör uttrycka sig luddigt kring, menar han. Därför gick det bra att publicera torsdagens text.

Efter debatten kring Ulf Nilssons text måste du ha förstått att ämnet var kontroversiellt. Var det självklart att publicera Johan Hakelius text?

– Jag menar att det är innanför ramarna för vad man kan publicera. Det betyder inte att jag står bakom åsikterna, men min uppgift som publicist är att ta ställning till om en text går att publicera och det står jag fast vid att det kan man. Till skillnad från Ulf Nilssons text så är den välskriven.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet