Eleverna från Textilhögskolan i Borås imponerade på årets modevecka. På bilden syns plagg från studenterna Elias Högberg, Ella Josefin Larsson och Carolina Johanssons visningar. Foto: TT

Så var Stockholms modevecka

Publicerad

Stockholm Fashion Week har avslutats för den här säsongen. Kulturnyheternas modekritiker Dennis Dahlqvist har spenderat en vecka bland lovande designers, gullig porr och vitala visningar – och ser en modefestival som återuppfunnit sig själv till det bättre.

Höstens modevecka öppnade starkt med Textilhögskolan i Borås. Ett slags symboliskt statement som betyder att man – istället för att gråta över de utslätade, kommersiella märken som flyttat till  Köpenhamn och Paris – nu kommer att satsa helhjärtat på unga designers som fokuserar på det konstnärliga – bravo!

Många av våra mest intressanta unga modeskapare är öppet kritiska mot modevärldens mossiga normer. Tydligast av studenterna från Borås var Julia Falkhorns expressiva gatumode för killar; sportigt och samtidigt glamouröst – med massor av feminint glitter på jackorna.

Ett annat exempel är CMMN som görs av Saif Bakir och Emma Hedlund från Malmö som redan slagit i rejält London med sin nya,  innovativa syn på maskulinitet. En kollektion inspirerad av Marrakech där man blandat randigt och rutigt – aja, baja – och sen använt rosa som grädde på moset.

Ännu värre var Lazoschmidls visning på Moderådets show för unga talanger. En hysterisk blandning av arbets- och badkläder till nästa sexsemester; fullpackad med heta killar iklädda hotpants och leopardmönstrade kalsonger som är lätta att slita av när det är dags.

Minst lika sexfixerad var Ida Klamborns nya porrkollektion. Men eftersom Klamborns favoritporr är ganska soft blev plaggen mest gulliga. Som till exempel en t-shirt där motivet kalkerats från en porrfilm och en kort, rosa kjol med porrstjärnor som mönster.

Nytt för i år var också en rad ambitiösa seminarier om mode och konst på Moderna Museet och Arkdes. Här visas även flera installationer av bland andra Patrik Söderstam iscensatta av Amaze – en vital, alternativ modeplattform som nu införlivats i modeveckan. Så tack vare det nya fokuset på ung kreativitet har modeveckan mirakulöst nog blivit riktigt intressant igen. Kul – eller hur?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.