Foto: SVT

Digitalisering ska ge scenkonsten mer publik

Publicerad

Regeringen vill kartlägga hur offentligt finansierade scener för musik, dans och teater delar med sig av, och sparar, sina föreställningar digitalt.

I en debattartikel i Expressen beskriver kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth och it- och energiminister Anna-Karin Hatt ett drömscenario där ”elever i Småland via digital teknik kan se en aktuell pjäs från Norrbottensteatern och delta i en efterföljande diskussion med regissören”.

Vill öppna för allmänheten

Regeringen ger nu Statens kulturråd i uppdrag att kartlägga hur, var och i vilken utsträckning som den svenska scenkonsten arkiveras och visas upp digitalt. Man ska också undersöka vilka problem som kan finnas hos de kulturscener som vill digitalisera sin verksamhet.

Målet är att fler av konserterna, dansföreställningarna och teaterpjäserna (och dylikt) som sätts upp med hjälp av skattepengar ska bevaras för framtiden och finnas tillgängliga elektroniskt för allmänheten.

Resultat i maj

I ett pressmeddelande gör regeringen jämförelser med de digitala tjänsterna som låter oss ta del av film, tv och musik på nätet, och skriver att en mer digitaliserad scenkonst kan nå personer som av olika skäl har svårt att ta del av kulturen annars.

Statens kulturråd ska redovisa sina resultat senast den 31 maj i vår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.