Discoverys svenska vd Henriette Zeuchner. Foto: TT/Discovery

Discovery i rasande attack mot Com Hem

Uppdaterad
Publicerad

Discovery trappar upp tonläget rejält i avtalsstriden med Com Hem. I ett pressmeddelande går bolagets vd till rasande attack mot tv-distributören.

– Det är under vår värdighet att kommentera, svarar Com Hems presschef.

Com Hem har lämnat ett nytt motbud i den pågående tvisten med Discovery Networks. Men motbudet fick det att rinna över för Discovery.

”Com Hem/Boxers senaste bud är ett dåligt skämt snarare än en seriös förhandling”, säger bolagets vd Henriette Zeuchner i ett pressmeddelande.

TV-bråket

På Facebook skriver Com Hem att man har accepterat Discoverys förslag på ersättning, men att tv-bolaget valt att fortsätta konflikten. Zeuchner säger sig vara ”chockad över att Sveriges största tv-distributör blåljuger”.

LÄS MER: Stor ilska efter miljonnedsläckningen

”Ett straff”

Henriette Zeuchner kallar också Com Hems senaste bud för en ”bomb i förhandlingarna” och fortsätter:

”I deras helt nya – och bisarra – förslag kräver de att vi ska betala DEM en enorm summa pengar för att ens få komma tillbaka till deras plattform. De antydde även att det var straffet för att vi stått upp emot dem.”

– Det är kärnan i det, de ljuger och har kommit med ett fullständigt bisarrt upplägg. Com Hem/Boxer kontrollerar över 50 procent av den svenska marknaden och har en vinstmarginal på 50 procent. De använder sin storlek för att diktera villkoren, säger Discoverys presschef Dan Panas till TT.

”Under vår värdighet”

Com Hem vill inte bemöta Discoverys hårda formuleringar.

– Vi är ledsna över det här, vi är ju trots allt deras kunder. Men det är under vår värdighet att kommentera det, så vi avstår, säger presschefen Fredrik Hallstan.

– Vi vill inte heller kommentera pågående förhandlingar och alla deras påståenden i medierna, även om Discovery vill göra det. Vi ska försöka fortsätta förhandlingarna på ett seriöst och värdigt sätt.

Sändningskostnader

TT erfar att den ”enorma summa pengar” som Discovery nämner handlar om ersättning till statliga Teracom för sändningar i marknätet.

Discovery Networks vill inte kommentera uppgiften, men en källa med insyn i förhandlingarna bekräftar upplägget.

– Transmissionskostnader brukar bäras av distributören, inte av kanalerna. Com Hem vill nu ha täckning för den kostnaden.

Frivisad fotboll

VM-kvalmatchen mellan Sverige och Vitryssland som tv-tittarna riskerade att snuvas på frivisades på söndagskvällen på nätet via Discoverys egen playtjänst och på Aftonbladet. Enligt Com Hem tackade Discovery dock nej till att visa matchen gratis även i marknätet.

LÄS MER: VD:ns utspel: Visa VM-kvalet trots konflikten

Helt låst läge

Läget har varit helt låst i förhandlingarna mellan Discovery och Com Hem. Distributören hävdar att färre tittar på Discovery Networks kanaler. Discovery i sin tur hänvisar till MMS tittarmätningar och menar att de tvärtom ökar i antal tittare.

När de två parterna inte kunde komma överens och avtalet löpte ut natten mellan torsdag och fredag, försvann kanalerna från Com Hem/Boxers kunder.

När Dan Panas får frågan om varför just Discovery vid upprepade tillfällen har hamnat i strider med distributörer som leder till att kanaler släcks ner vill han inte svara. I stället upprepar han flera gånger att Discovery vill ha ”en rimlig ersättning”.

LÄS MER: Miljonpublik blir utan Kanal 5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-bråket

Mer i ämnet