Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: TT

Döende man visades i TV3 – Svea Hovrätt fäller

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Uppsala stämdes efter att en döende man filmats på sjukhuset för ett tv-program. Tingsrätten friade, men i dag fällde Svea Hovrätt.

Familjen har rätt till totalt 60 000 kronor – 20 000 per familjemedlem – i skadestånd från landstinget, enligt domen. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens dom.

En cancersjuk man visades i serien Sjukhuset på TV3. Sjukvårdspersonalen berättade ingående om mannens hälsotillstånd inför tv-kamerorna. Efter en reklampaus syns hur patienten drabbas av akut andnöd och hur personalen rusar in till mannens rum. Två dagar senare avled han.

”Bara veckor efter pappas död”

Pappans ansikte hade pixlats, men anhöriga och vänner kände igen honom.

– Det var bara några veckor efter pappas död. Jag satt med mamma och bläddrade mellan tv-kanalerna. Plötsligt fick jag se pappas fötter med hans speciella tubsockor i rutan, säger Sanna Engström till DN.

Mannens anhöriga blev i efterhand erbjudna en middag på restaurang Gondolen av produktionsbolaget, som plåster på såren. De tackade nej.

Landstinget ska betala

Hovrätten kommer fram till att landstingets anställda har röjt sekretessbelagda uppgifter och gjort sig skyldiga till brott mot tystnadsplikt. Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte att bestämmelserna om meddelarfrihet hindrar landstinget från att bli skadeståndsskyldigt.

Ansvaret för att sekretessen brutits ligger på arbetsgivaren, alltså landstinget, och inte produktionsbolaget.

Mindre än de begärt

Familjen får dock mycket mindre än de begärt. De tre anhöriga ville ha 125 000 kronor var. Landstinget ska ersätta familjen för deras rättegångskostnader i tingsrätten och i hovrätten.

Domen får stor betydelse för hur vården ska tillåta kommersiella bolag filma i känsliga situationer, skriver DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.