Belgisk domstol: "Tintin i Kongo" är inte rasistisk

Foto: Scanpix

Seriealbumet ”Tintin i Kongo” är inte rasistiskt och innehåller inga ”illasinnade” utsagor. Det slog appellationsdomstolen i Bryssel fast på onsdagen.

Därmed bekräftar domstolen ett utslag från 2011 i en lägre instans. Som en följd av onsdagens dom finns det inte några skäl till ett förbud mot försäljning eller annan spridning av ”Tintin i Kongo”, rapporterar belgiska tv-kanalen RTBF.

Den långdragna juridiska processen kring albumet kan nu betraktas som avslutad, i alla fall i Belgien som anses vara seriefigurens ”hemland” eftersom hans skapare Hergé var belgare.

Den franska organisationen Cran (Conseil Représentatif des Associations Noires), anser att “Tintin i Kongo” innehåller rasistiska formuleringar och att kongoleserna i albumet bland annat framställs som dumma.

Organisationen överklagade domen i första instans men förlorade alltså även i appellationsdomstolen som slår fast att Hergé inte hade någon avsikt att sprida rasistiska åsikter eller förakt för kongoleserna. Hans avsikt var att underhålla läsarna - inte att uppmana till hat och diskriminering, hävdar domstolen.

Även en privatperson, den kongolesiske studenten Bienvenu Mbutu Mondondo, överklagade domen och ansåg att albumet borde förbjudas.

Tintins skapare

Mannen, som skapade Tintin-figuren, hette egentiligen Georges Prosper Remi och föddes 1907 i Etterbeek i Brysselregionen.

Han använde pseudonymen Hergé och avled 1983 i Bryssel.

Källa: Wikipedia

Publicerad:

Uppdaterad:

Kritiken mot Tintin