Det kan bli aktuellt med personalneddragningar på Dramaten i Stockholm. Foto: TT

Personal kan sägas upp på Dramaten

Uppdaterad
Publicerad

Dramaten går dåligt ekonomiskt. Nu informerar teatern sina anställda om att personal kan komma att sägas upp.

Dramaten samlade i går sina medarbetare till ett informationsmöte om teaterns ansträngda ekonomi.

Teaterchef Eirik Stubø varnade för att det kan komma att bli stora organisationsförändringar framöver och att man hoppas kunna sätta sig i förhandlingar med facket, Teaterförbundet, i nästa vecka.

Dramaten-krisen

”Behöver spara”

Delar av personalen uppfattade det som att tjugo anställda kan komma att bli av med jobbet.

Men Christina Bjerkander, PR-chef för Dramaten, säger att det ännu inte finns något beslut om att säga upp personal.

– Det har inte uttalats att tjugo anställda kommer att behöva gå. Ledningen har kommit fram till att Dramaten kostnadsmässigt kommer att behöva spara in på tjugo årsverken. Men man måste vara noga med att inte sätta likhets-tecken mellan tjugo personer och tjugo årsverken. Det kan innebära att man ser över pensionsavgångar, att vissa tjänster inte ersätts, eller att man satsar på externa resurser och projektanställningar.

Men det kan bli fråga om uppsägningar av fast personal?

– Det kan bli uppsägningar. Men inte tjugo personer rakt av.

Kan genomföras från 2017

Vilken typ av tjänster handlar det om? Skådespelare, administration eller scenpersonal?

– Det är inte sagt än. Alla chefer har sett över sina verksamheter för att ringa in hur de skulle kunna jobba mer effektivt och var man kan göra besparingar på bäst sätt. Det läggs fram för facket nu.

När kan det börja hända saker?

– Man vill ha ett ganska snabbt tempo. Men det beror ju lite på hur förhandlingarna med facket går. Jag vet att ledningen har en uttalad ambition att ha ett godkänt nytt organisationsförslag innan året är slut. Ambitionen är att börja jobba i en ny organisation från och med 2017.

Facket förvånat

Enligt Madelene Wagemyr, förhandlingschef på Teaterförbundet, ska facket sätta sig i förhandlingar med Dramaten på tisdag nästa vecka. Samtidigt uttrycker hon förvåning över ledningens agerande.

– Jag är jätteförvånad över att de säger sig vilja ha en snabb förhandling, det kommer som en nyhet. De har ju inte tagit fram något underlag till oss. Det brukar man göra om man vill ha snabba puckar.

Vet ni någonting om kommande uppsägningar?

– Nej, det är svårt att uttala sig om eftersom vi inte fått något underlag. Vi får se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dramaten-krisen

Mer i ämnet