Lina Leandersson. Foto: Dramaten

Dramatendebut för Lina Leandersson

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 19-åriga Lina Leandersson fick sitt genombrott som Eli i filmen ”Låt den rätte komma in” 2008. Nu kliver hon upp på Dramatens scen.

Filmen ”Låt den rätte komma in” filmatiserades 2008, fick fem guldbaggar och såldes till 54 länder. Lina Leandersson, född 1995, gjorde en hyllad insats som vampyren Eli i filmen.

Nu är hon aktuell för rollen som Hedvig i en en ny dramatenuppsättning av Henrik Ibsens klassiker ”Vildanden” från 1884. Regissör är Anna Pettersson, som tidigare jobbat med en uppmärksammad version av Strindbergs ”Fröken Julie” på Strindbergs Intima Teater 2012.

Kontrastfylld pjäs

I ett pressmeddelande förklarar hon att ”Vildanden” är intressant eftersom att det finns en diskrepans mellan språk och handling i pjäsen.

– Människor är inte vad de utger sig för att vara. Strukturerna i det lilla samhälle de lever i är snäva och hierarkiska. Det är förenat med livsfara att hamna utanför gruppen, normen. Människorna i Ibsens drama spelar sina sociala roller med tillkämpat lugn på ett begränsat utrymme, säger Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.