Dramaten presenterar teaterhösten

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades höstens repertoar på Dramaten. En av de första pjäserna att ha premiär handlar om Nobelpristagaren och författaren Eugene O'Neill – starkt förknippad med Dramaten – och som regisseras av teaterhusets nya chef.

Skådespelare och regissörer samlades och skålade i aprikoslemonad i värmen i marmorfoajen när höstens repertoar presenterades. Med pjäsen ”Och ge oss skuggorna” tar den nya teaterchefen Eirik Stubø i höst plats vid sidan av två giganter på Dramaten.

Stubø: ”Spännande”

Pjäsen är skriven av Lars Norén och handlar om författaren Eugene O'Neill, vars ”Lång dags färd mot natt” testamenterades till Dramaten. Pjäsen ”Och ge oss skuggorna” är ett familjedrama som utspelar sig en dag i oktober 1949 i huset vid Atlantkusten när en födelsedag ska firas.

Eugene O'Neill var hyllad och belönad, men också drabbad av ångest. Hans fru och två söner levde i skuggan av denna litterära gigant.

– Jag tycker det är extra spännande att göra den här texten just på Dramaten där O´Neill hade premiär på sitt mästerverk 1956, säger Eirik Stubø.

– O´Neill skrev ”Lång dags färd mot natt” om en ganska förfärlig uppväxt med en pappa som var skådespelare och hur övergiven han var som barn. Sedan upptäcker han i den här pjäsen att han antagligen varit en ännu sämre pappa än sin pappa, fortsätter Eirik Stubø.

Andersson och Dostojevskij

Bland nyheterna märks ”Idioten” där Mattias Andersson undersöker Fjodor Dostojevskijs klassiker med utgångspunkt i vilken relevans den har i vår samtid. Det här är andra gången Mattias Andersson tar sig an Dostojevskij. Hans uppsättning av ”Brott och Straff” på Backa teater 2007 hyllades med flera priser och utsålda föreställningar.

En annan nytolkning står ”Marodörer” för som med avstamp i August Strindbergs verk berättar om Axel, som är en uppburen författare, och Bertha, som är en ung serietecknare och autodidakt. Pjäsen diskuterar maktbalansen i en kärleksrelation, men också begreppet kvalitet, vad som är fint och fult i kulturen och att våga ta plats.

– Jag kan verkligen identifiera mig med Bertha, på många nivåer. Vad händer när man börjar ta mark som automatiskt inte tillhör dig? Vad händer när man börjar komma in i rum som du automatiskt inte har tillträde till? Och jag har varit mycket i sådana rum så jag kan verkligen ta ifrån mig själv in i Bertha, säger skådespelaren Bahar Pars.

Fjärde pjäsen av Stridsberg

”Beckomberga” har premiär i september. Pjäsen är skriven av Sara Stridsberg med utgångspunkt i hennes hyllade roman om Jackie och hennes pappa Jimmie Darling. Det här är Sara Stridsbergs fjärde uppsättning på Dramaten.

– Jag kände att många av de här gestalterna kan få en frihet som jag tror att de kan få på scenen. Många av karaktärerna i pjäsen får helt enkelt inte plats i romanen, de kunde inte tala innanför romanen utan att jag fick en känsla av att de var tystade, säger Sara Stridsberg

Men med fyra veckor kvar är den sista, trettonde rollen fortfarande inte tillsatt. Någon måste spela en frånvarande far, som en av rollfigurerna plötsligt upptäcker i en TV-reklam. Och regissören vet vem hon vill ha i rollen.

– Den vi håller på just nu och jagar efter är Fares Fares, som sa innan sommaren att han gärna ville vara med. Men han är uppslukad i Hollywood, Spanien eller Tyskland så vi väntar, säger regissören Annika Silkeberg.

Hur ska det gå?

– We don't know.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.