Nordkorea är ett av länderna som hamnar längst ned på listan när amerikanska Freedom House granskat pressfriheten runt om i världen. Foto: TT Bild.

Dystert besked om pressfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Pressfriheten i världen har nått den lägsta nivån på tio år efter att ha försämrats i Egypten, Turkiet och Ukraina, konstaterar amerikanska Freedom House i sin rapport för 2013.

I fjol ansågs 63 av 197 undersökta länder och områden ha pressfrihet. 68 länder hamnar i kategorin ”delvis fria”, medan 66 länder ses som ”icke fria”.

– Den övergripande trenden är definitivt negativ, säger projektledaren för rapporten, Karin Karlekar, och tillägger att pressfriheten är under attack i många regioner i världen.

Medier

Sverige i topp

Längst ned på listan låg Nordkorea strax bakom Turkmenistan och Uzbekistan medan den toppas av Nederländerna, Norge och Sverige.

Länderna i undersökningen får poäng på en hundragradig skala. Ju lägre siffra, desto bättre pressfrihet. Nordkorea har de senaste åren legat nära 100 på skalan.

Sverige har, liksom Norge och Nederländerna, under de senaste tio åren legat runt 10 på den hundragradiga skolan.

USA tappar placeringar

USA återfanns bland länder med fri press men har halkat ned till 30:e plats på grund av ”begränsad villighet hos högt uppsatta regeringstjänstemän att förse journalister med information”. I USA har brottsutredningar mot journalister ökat liksom begärd information nekats allt oftare.

Under 90-talet fick USA färre än 15 poäng på skalan. 2013 hamnade man på 21 poäng, vilket alltså visar på en tydlig försämring av pressfriheten över tid.

Turkiet halkar ned

Bland länder som nedgraderats från delvis fria till icke fria återfinns Libyen, Sydsudan, Turkiet, Ukraina och Zambia.

Journalister har förra året attackerats i Ukraina, Turkiet och Egypten och i mindre omfattning i Brasilien, Venezuela, Sri Lanka, Thailand, Jordanien och Uganda.

– I varje region i världen fanns förra året både regeringar och privata aktörer som attackerat reportrar, hindrat deras fysiska tillträde till händelser med stort nyhetsvärde, censurerat innehåll och beställt politiskt motiverade avskedanden av journalister, sade Karin Karlekar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet