Emil  ”HeatoN” Christensen blir första e-sportstjärnan i Mästarnas mästare. Foto: SVT

E-sportsstjärnan HeatoN klar för Mästarnas Mästare

Uppdaterad
Publicerad

Efter en flera år lång kampanj har fans till e-sportstjärnan Emil  ”HeatoN” Christensen anledning att fira. För första gången kommer en e-sportare tävla i Mästarnas Mästare, när en av världens bästa Counterstrike-spelare tar plats i programmet i höst.

Fans till e-sportaren har sedan 2014 drivit en kampanj där de försökt få med Christensen i tävlingen, som samlat ihop nästan 40 000 namn via sin Facebook-grupp. På onsdagen kom beskedet de har hoppats på sedan dess: HeatoN blir den första e-sportaren som deltar i Mästarnas Mästare.

– Det känns helt fantastiskt. Det är väldigt stort både för mig personligen och för hela e-sportcommunityn som har kämpat ganska länge för det här, så det är riktigt kul, säger Emil  ”HeatoN” Christensen till SVT.

”E-sport är en sport”

Christensen är en av världens mest kända Counterstrike-spelare och driver esport-klubben Nip (Ninjas in pyjamas). I sociala medier gläds nu fans till kulturformen, som ser beskedet som en bekräftelse av e-sport som en ”riktigt” idrott.

– Det ska bli riktigt kul att vara med, men allra mest att vi alla bevisar att det inte är något snack om att e-sport är en sport och vad vi kan göra tillsammans, skriver Christensen på Facebook.

Dataspelstjärnan ersätter freestyleåkaren Jon Olsson, som blev skadad inför inspelningarna som drar igång nästa vecka.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.