Programledaren Ebba Kleberg von Sydow. Foto: Johan Paulin

Ebba guidar tittarna genom prinsessbröllopet

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Kleberg von Sydow ska leda ännu ett kungligt bröllop i SVT.

Den 8 juni direktsänder SVT vigseln mellan prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Kulturnyheterna kan avslöja att programledare blir Ebba Kleberg von Sydow, som även ledde sändningarna från kronprinsessbröllopet 2010 och prinsessan Estelles dop i fjol.

– Det känns jätteroligt att kunna berätta för mina egna barn i framtiden att jag rapporterat från båda prinsessbröllopen. Nu hoppas vi på en strålande solig junilördag, säger hon.

Experter i studion

Studion sätts upp i närheten av Stockholms slott och vigseln startar klockan 16.00. Hur programmet för själva vigseln ser ut är en hemlighet som endast hovet känner till.

– Det ska bli spännande att se hur brudgummens bakgrund kommer att prägla bröllopet, inom ramarna som är satta för ett kungligt bröllop, säger Ebba Kleberg von Sydow med anledning av Christopher O'Neills amerikansk-brittiska bakgrund.

Med sig i studion har programledaren bisittarna Roger Lundgren och John Chrispinsson, samt flera gäster och experter som ska kommentera och analysera händelsen.

Hur förhåller ni er journalistiskt för att rapporteringen inte ska bli hyllande eller ytlig?

– Det är en självklarhet att man som journalist förbereder sig inför en sådan här sändning på samma sätt som inför exempelvis en OS-invigning. Genom att vara påläst, säger Ebba Kleberg von Sydow och fortsätter.

– Vi har ett superbra team. Oavsett vad man tycker om kungligheter, så är det ett område som engagerar och som folk har åsikter om. Vi ska se till att sändningarna blir spännande även för dem som inte är rojalister. Det är en historisk händelse som man inte vill missa.

Sänder inte från middagen

Sändningarna startar en stund före vigseln och fortsätter under hela kvällen, med ett sammandrag i SVT1 klockan 20.00. SVT ska ha folk på plats ute vid Drottningholms slott, där bröllopsfesten hålls. Men till skillnad från vid kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop får svenska folket inte följa med in på middagen.

– Det är en kunglig men ändå privat fest och det respekterar vi, säger Per Rådelius, projektledare för sändningarna på SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.