Foto: TT

Ekeroth får rätt mot GP

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs-Posten gjorde fel som publicerade bilder från SD-politikern Kent Ekeroths film från den så kallade järnrörsskandalen utan att betala ersättning, enligt tingsrätten. Framöver kan fler tidningar vänta sig att bli stämda, enligt Ekeroths ombud.

Göteborgs-Posten (GP) döms av Göteborgs tingsrätt att betala 3.100 kronor för publicering av fyra bilder i strid med upphovsrättslagen. Kent Ekeroth hade begärt 20.800 kronor för sex bilder.

– Det är glädjande att tingsrätten anser att upphovsrättsmannens rätt gäller. Men summan låter låg. Förmodligen kommer vi att överklaga, säger Kent Ekeroths juridiska ombud Staffan Teste till TT.

Medier

GP: Rimlig dom

GP ansåg att yttrandefriheten skulle ha företräde framför upphovsrätten, med hänsyn till samhällets behov av nyhetsförmedling och kritisk granskning.

– Bilderna hade ett stort allmänintresse och publicerades under väldigt speciella omständigheter, säger Anders Goliger, redaktionschef på GP.

Han är ändå nöjd med att rätten bland annat underkänner Ekeroths krav på skadestånd.

– För att vara en förlust kan vi ändå tycka att den är rimlig.

GP har inte beslutat om domen ska överklagas.

I en tidigare dom har Kent Ekeroth fått rätt mot Dagens Media för en liknande publicering. Sydsvenskan har betalat standardersättningen 3.000 kronor.

Fakta: Järnrörsskandalen

Den så kallade järnrörsskandalen briserade i november 2012.

Då avslöjade Expressen att tre ledande SD-politiker, förutom Ekeroth även Erik Almqvist och Christian Westling, under en blöt utekväll förolämpade flera personer, bland dem komikern Soran Ismail, med rasistiska och sexistiska glåpord.

De grova kommentarerna spelades in i en film som Ekeroth tog med sin mobiltelefon. På filmen ses Almqvist, då SD:s ekonomisk-politiska talesman, beväpna sig med ett järnrör. Det hela slutade med att Almqvist lämnade både sin riksdagsplats och partiet.

Flera tidningar har publicerat bilder ur filmen och Ekeroth har åberopat sin upphovsrätt och krävt betalning.

Ombudet Staffan Teste har tidigare sagt att man kommer att stämma alla som publicerat bilder ur filmen och inte betalar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet