Act of Emotion (till höger). Eldfest i Kungsträdgården. Foto: Danish Saroee

SVT direktsänder Eldfesten i år

Uppdaterad
Publicerad

Eldfesten är en årlig tradition bland många folkslag sedan tusentals år tillbaka, och den har kommit att bli en uppskattad folkfest för många i Sverige. I år direktsänder SVT Eldfesten, som hålls i Stockholm den 14 mars.

– Eldfesten är inte bara en viktig högtid för många som bor i Sverige, den är också en supervisuell folkfest med högklassiga artister på scenen. Jag tycker att det är roligt att  kunna sprida den här traditionen till fler, säger programbeställare Eva Beckman.

Varje år firar många folkslag in våren med eld, fyrverkerier och festligheter. På persiska heter Eldfesten Chaharshanbeh Soori och hålls varje år tisdagen före det persiska nyåret nouroz som infaller på vårdagjämningen. Traditionen har tusenåriga anor och är icke-religiös.

I Sverige har eldfesten blivit en uppskattad folkfest och symbol för mångfald och integration för många, och årligen kommer stora artister från mellanöstern för att uppträda i Kungsträdgården. I år har SVT bestämt att direktsända festligheterna, som produceras av Riksteatern.

Konferencier under kvällen är skådespelare Bahar Pars och tv-programledaren Sina Vilollah och i SVT:s direktsändning kommer Doreen Månsson och Tara Moshizi att kommentera i både broadcast och Play.

Musik, dans och pyroteknik

– Eldfesten har blivit en årligt återkommande folkfest i Kungsträdgården med många stora artister från bland annat Mellanöstern. Nyåret nouroz firas av iranier, kurder, afghaner och tadzjiker, berättar Haida Jamshidi.

På scenen i år står bland annat den iranska superstjärnan Andy Madadian, även kallad ”The Prince of Persia” eller ”The Iranian Elvis”.

Andy Madadian

Från Turkiet kommer sångerskan Berrin Sahin, som spelar baglama och sjunger på kurdiska, turkiska och azeriska.

Även persisk-svenska popbandet Abjeez uppträder tillsammans med slagverkgruppen Yakumbé, liksom rapparen Allyawan från Jönköping, som bland annat deltog i Melodifestivalen i Malmö häromveckan.

Dansgruppen Parvaz Foto: Peter Hellman

Dessutom skapar gruppen Parvaz uttrycksfulla dansnummer med inspriation från konsten och poesin i det gamla persiska riket. Och Act of Emotion medverkar på Eldfesten med en banbrytande ljus- och eldshow.

Elfesten äger rum den 14 mars i Kungsträdgården i Stockholm. Förutom SVT sänds den även internationellt av tv-kanalen Manoto TV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.