• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Elektromusikens mormor är död

Uppdaterad
Publicerad

Den danska elektropionjären, Else Marie Pade, är död. Hon blev 91 år gammal.

Det är kanske inte så många som känner till musikern Else Marie Pade, men faktum är att hon var en riktig pionjär inom sin genre – elektromusiken.

Redan 1959 spelades hennes rent elektroniska verk ”7 cirklar” i Danmarks radio, ett så kallat konkretmusikaliskt verk som skapades av vardagliga ljud. Då hade hon redan hunnit experimentera och arbeta med vad hon kallade sin ”inre ljudrymd” i fjorton år.

Men världen var kanske inte helt redo för hennes avantgardistiska musik, för radion sände aldrig klart den cirka sju minuter långa låten. Med hänsyn till lyssnarna avbröt de ”7 cirklar” till förmån för Schubert.

Nazistiskt arbetsläger

Under 1940-talet studerade Else Marie Pade till konsertpianist på Kungliga danska konservatoriet. Under den tyska ockupationen av Danmark deltog hon i motståndsrörelsen, men greps 1944 och fördes till ett arbetsläger i södra Danmark. Där enades hennes medfångar om att hjälpas åt för att bekosta hennes musikstudier efter kriget.

Men tiden i arbetslägret gav henne koncentrationssvårigheter och hon när ockupationen var över kunde inte spela piano. Istället studerade hon till kompositör.

Sent genombrott

För femton år sedan kom Else Marie Pades kanske riktiga genombrott när hon blev uppmärksammad av unga danska elektroniska musiker, skriver Politiken. Uppmärksamheten gjorde också media fick upp ögonen för hennes gärning som ”danska elektromusikens mormor”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.