Han och Bruce Springsteen skulle bli nästa Bob Dylan

Uppdaterad
Publicerad

I en dubbelrecension i det amerikanska musikmagasinet Rolling Stone 1974 spåddes två personer bli den nya ”Bob Dylan”. Den ena var Bruce Springsteen, som gästar Sverige nästa vecka. Den andra var den lika Sverige-aktuella men inte lika kända, Elliott Murphy.

– Den recensionen var en välsignelse och en förbannelse eftersom det var mitt första album och det jämfördes med Bob Dylans album ”Blonde on Blonde”. Så det var svårt att veta vad mitt nästa steg skulle bli, att etablera min egen identitet. Jag tror att Bruce tog sig förbi det genom hans talang för liveframträdanden, säger Elliott Murphy.

– Men om jag ska jämföras med någon så är det den bästa komplimangen du kan få, att bli jämförd med Bob Dylan.

Två olika vägar

Kulturnyheterna möter upp Elliott Murphy vid en ångbåt som ligger förtöjd framför Stockholms slott. Solens strålar letar sig fram mellan molnen och i kväll väntar en livespelning med Stockholmsskärgård som fond till Murphys blues-inspirerade rock.

Elliott Murphys och Bruce Springsteens karriärer tog två olika vägar efter den där recensionen. Men trots att de från början ställdes upp som varandras konkurrenter så blev de goda vänner, en vänskap som varar än i dag.

– Vi hade ett hemligt möte 1975. Då sa jag: Bruce vi måste dela upp världen mellan oss. Du kan spela på arenorna med 60.000 i publiken och jag spelar på ångbåtarna i Stockholm. Tillslut gick han med på det, säger Elliott Murphy med ett leende och tillägger:

– På det stora hela måste jag säga att jag har haft tur. Jag spelar fortfarande, jag har fortfarande fans. Jag älskar att spela och jag älskar att vara på scen.

Idag har Elliott Murphy släppt över 30 album och fortsätter att göra ungefär 60 spelningar per år. Och just live-framtädandet har varit en viktig ingrediens i låtskrivandet ända sedan 70-talet.

– För mig är det en cykel. När jag tar upp gitarren så vill jag ofta skriva en låt, och när jag har skrivit en låt vill jag spela in den. Och när jag har spelat in den vill jag spela den live. Det slutar aldrig. Jag är fast.

Ny dokumentär

I år släpptes det också en dokumentärfilm, ”The Second Act of Elliott Murphy”, om hans liv av den spanske regissören Jorge Arenillas. Där delar många av de artister som han har jobbat med genom åren, som exempelvis Billy Joel och Bruce Springsteen, med sig av sina upplevelser.

”Jag tror att han aldrig har skrivit en dålig låt” säger Bruce Springsteen i dokumentären.

– Första gången jag såg den så fick jag tårar i ögonen. Det är fantastiskt att se hela sitt liv passera förbi. Det var en upplevelse som verkligen berörde mig, säger Elliott Murphy.

”Det är min identitet”

Totalt har han gjort över 2500 spelningar och att Elliott Murphy skulle sluta spela finns inte ens på kartan.

– Jag tror att det är källan till min energi. Jag tror att det finns en rädsla, att om du släpper det kommer du att flyta iväg. Jag är aldrig mer Elliott Murphy än när jag är på scen framför en publik det är min identitet.

Elliott Murphy spelar i Malmö fredagen den 15 juli och i Visby måndagen den 18 juli.

I klippet ovan kan du se Elliott Murphys nya låt ”Chelsea Boots”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.