Foto: FN & AP

Emma Watson: ”Män – jämställdhet berör er också”

Uppdaterad
Publicerad

Harry Potter-skådespelaren och FN-ambassadören höll tal om jämställdhet i FN-högkvarteret i New York.

Den brittiska skådespelaren Emma Watson, mest känd för sin roll som Hermione Granger i filmserien om Harry Potter, är sedan i somras så kallad goodwill-ambassadör för FN:s jämställdhetsorgan UN Women.

”Vad gör den där Harry Potter-tjejen i FN“

Vid helgens presentation av kampanjen He for she – en FN-satsning som ska leda till  att fler män står upp för jämställdhet –  höll hon ett tal där där hon berättade om sina insikter det senaste halvåret.

– Många av er undrar säkert vad den där Harry Potter-tjejen gör i FN, och det är en bra fråga. Jag vet inte om jag är kvalificerad för att vara här, men jag vet att jag bryr mig om det här problemet, sa hon och fortsatte bland annat med att kritisera dem som likställer feminsm med manshat.

Fick inte regissera skolpjäser

– Jag har talat mycket om feminism och jämställdhet sedan jag fick den här utnämningen, och insett att kampen för kvinnors rättigheter alltför ofta tolkas som synonymt med manshatande. Om det är något jag vet, så är det att det måste upphöra.

Själv kallar hon sig feminst bland annat för att hon kallades bossig när hon vill regissera skolpjäser som 8-åring.

– När jag var åtta tyckte folk att jag var domderande för att jag ville regissera skolpjäserna vi satte upp för våra föräldrar, men ingen kritiserade killarna för samma sak. När jag var 14 började vissa medier skriva sexualiserande om mig, när jag var 15 slutade mina tjejkompisar att sporta för att de inte ville bli ”för muskliga” och när jag var 18 kunde inga av mina killkompisar uttrycka sina känslor. Så då bestämde jag mig för att jag var feminist, inte ett dugg komplicerat.

Uppmanar män att göra mer

I sitt tal uppmanade Emma Watson också män att göra mer.

– Män, jag skulle vilja ta det här tillfället i akt och formellt bjuda in er. Jämställdhet berör er också.

Här kan du läsa hela talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.