En av tre kulturfastigheter kan avyttras

Uppdaterad
Publicerad

Nytt betänkande föreslår att staten gör sig av med bland annat Bogesunds slott, Musikaliska akademien och gravfält på Öland.

Regeringens utredare föreslår att staten ska avyttra nära en tredjedel av sina kulturhistoriska hus och fastigheter. På det hoppas man kunna spara ungefär 66 miljoner kronor.

Det här innebär att ett stort antal gamla byggnader kan komma att säljas eller ges bort. Gamla Uppsala järnvägsstation (numera bostadshus), Bogesunds slott norr om Stockholm, Lövstabruk i Tierp och Hovdala slott utanför Hässleholm är några av kulturfastigheterna som finns på utredarnas lista över fastigheter som kan avyttras.

Gravfält, Musikaliska akademien och observatorium

Dessutom tycker utredarna att staten ska sluta ha hand om exempelvis: Lopperstadstäktens gravfält, Borgholms ruin, Bäckaskogs slott och kungsgård, Kristianstad, Vassijaure transformatorstation, Kiruna, Högby fyr, Borgholm, Mälsåkers slott, Strängnäs, Stockholms observatorium i Saltsjöbaden, Nacka, Musikaliska akademien, Stockholm och Lorensbergsvillorna i Göteborg.

Utredarnas val av vilka fastigheter som staten borde avyttra handlar bland annat om att byggnaderna har ”bristande anknytning” till berättelsen om hur staten organiserat sig genom historien.

Man har också valt bort kulturfastigheter som man anser saknar ”tillräckligt starka kulturhistoriska skäl” för fortsatt förvaltning.

Nytt förslag presenterat

Regeringen har gett utredarna i uppdrag att se över de statligt ägda fastigheterna, och att komma med förslag på vad man bör göra med dem.

På fredagen tog civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) emot betänkandet ”Statens kulturfastigheter – urval och förvaltning för framtiden” från utredaren Inger Lilieqvist. Kulturnyheterna träffade ministern och frågade hur han ser på förslaget.

Hur påverkas en kulturfastighet om den säljs?

– Jag tycker man måste titta på de enskilda fallen. Men vi har exempelvis en fornminneslagstiftning som skyddar fornminnen oavsett om det är staten som är ägare eller inte. Så det är inte bara staten som kan skydda fornminnen och kulturfastigheter. Det finns det många aktörer som också kan göra, säger Stefan Attefall.

Ser du någon risk att besökare kommer få mindre tillgång till kulturmiljöer om de säljs?

– Det viktiga är att man tittar på varje enskilt objekt och tittar på: är tillgängligheten en viktig faktor? Sköts det bättre av staten? I så fall är det ett argument för att behålla fasigheten. Men vi vet ju att många kulturmiljöer som förvaltas av andra än staten också är tillgängliga, säger Attefall.

Lars Göran Wiberg (C) är kommunalråd i Hässleholm och orolig för Hovdala slotts framtid:

– Väljer staten att sälja det till en privat ägare som då privatiserar alltihopa så vore det djupt olyckligt för medborgarna, för Hässleholms kommun och för slottet. Då kommer naturligtvis medborgarna inte att kunna gå och titta på sitt kulturarv på samma sätt, säger han.

Statens Fastighetsverk kan läggas ner

Också fastigheter som ägs av Fortifikationsverket har granskats i en utredning som kom i tisdags. I utredningen av försvarsfastigheter föreslås det att Statens Fastighetsverk läggs ner och att en ny myndighet ska ersätta både Fortifikationsverket och Fastighetsverket.

Förslaget innebär att samtliga fastigheter som ägs av de båda verken till en början skulle föras över till den nya myndigheten. Därefter ska fastigheterna bedömas och vissa säljas av. Den nya myndigheten ska finnas på plats den 1 januari 2015.

Läs mer om vilka kulturfastigheter och -platser som utredarna föreslår att staten avyttrar respektive behåller, i betänkandet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.