BBC News. Foto: Skärmbild/BBC News

En hel värld sörjer Wallander-författaren

Uppdaterad
Publicerad

Henning Mankells bortgång uppmärksammas nu av flera internationella medier.

Den svenske författarens böcker har sålts i 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Men det är tydligt att det är just Mankells deckarromaner om kriminalkommissarien Kurt Wallander som han är mest känd för hos den internationella publiken. Brittiska public service BBC har även gjort en egen tv-version av deckarserien.

Flera stora tidningar som i dag rapporterar om Mankells bortgång – däribland brittiska BBC, The Guardian och kanadensiska CBC News – refererar till honom som ”Wallander-författaren”.

Henning Mankell 1948-2015

The Guardian skriver även att Mankell var ”en ledande figur i den så kallade nordic noir-genren” och att han ”utforskade Sveriges mörkare sida och gav en motvikt till bilden av landets samhälle som relativt fritt från brott”. Spanska El País kallar honom för en mästare inom den nordiska thrillern.

”En stor berättare”

– Han var en stor historieberättare. Som socialt engagerad människa kunde han aldrig skriva utan att koppla det till samhälleliga förhållanden. Han sålde ungefär 3,5 miljoner exemplar i Nederländerna, säger hans förläggare Eric Visser De Geus till tidningen De Telegraaf.

Flera tidningar i Tyskland, där Mankell sålt runt 15 miljoner böcker, toppar sina sajter med nyheten om författarens bortgång. Många medier skriver även om hans stora engagemang i politiska och sociala frågor. Senast 2010 greps han av en israelisk insatsstyrka i samband med Palestina-aktionen ”Ship to Gaza”.

I det tyska nyhetsprogrammet Tageeschau kallas han för Sveriges mest kända samtida författare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henning Mankell 1948-2015

Mer i ämnet