”Historielektion utan dess like”

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien ”Torka aldrig tårar utan handskar” hade just premiär. Vi har mött författaren, regissören och två skådespelare.

Det är ett enormt projekt Jonas Gardell har tagit sig an. I tre böcker och en tv-serie fyller han en lucka i vår nutidshistoria. ”Torka aldrig tårar utan handskar” berättar om ett 80-tal då homosexuella började göra sig hörda.

Samtidigt drabbar tragedin Stockholm när hiv och aids sprider sig. Jonas Gardell har arbetat med projektet i 10-15 år och slutför just nu de två kommande böckerna. Och det finns ännu mer att berätta.

Jonas Gardells romansvit om aids

– Dagligen kommer det fram människor, mycket vårdpersonal, som berättar sina historier om hur det var då. Ibland misstänkte jag att jag hade skarvat men jag har ju bara skrapat på ytan, säger Jonas Gardell.

”Ett nationellt trauma”

I centrum för ”Torka aldrig tårar utan handskar” hittar vi Benjamin och Rasmus. Två unga män som har en kort och intensiv kärlekshistoria tillsammans. Rasmus spelas av Adam Pålsson och för honom blev arbetet med serien också en form av skola.

– Det är en historielektion utan dess like, som vi med den här tv-serien och Jonas böcker vill ge hela svenska folket. Det är ett nationellt trauma som alla borde bearbeta, säger Adam Pålsson.

Se det webbexklusiva inslaget här ovanför. Där träffar du också Adam Lundgren som spelar Benjamin och regissören Simon Kaijser da Silva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jonas Gardells romansvit om aids

Mer i ämnet