Lisa Langseth, regissör, Alicia Vikander, skådespelare. Foto: TT

”En intelligent skådis”

Uppdaterad
Publicerad

Alicia Vikander långfilmsdebuterade 2010 i Lisa Langseths ”Till det som är vackert”. Om en ung kvinna som blir kär i en äldre, välkänd dirigent vid Göteborgsoperan. Alicia Vikander spelar huvudrollen som Katarina. En stark kvinna, men också neurotiskt överkänslig.

Lisa Langseth letade länge efter någon som kunde gestalta den kontrasten och ville inte ha ett okänt ansikte. Det var när Langseth började provfilma tjejer som haft mindre roller i såpor som Alicia dök upp. Hon hade varit med i SVT-serien ”Andra Avenyn”.

– Hon var väldigt bra redan från början. Men hon hade gjort så pass lite, så jag jag provfilmade henne i alla stora scener i filmen om och om igen, berättar Langseth. Och hon blev så mycket bättre väldigt snabbt.

”Väldigt modig och snabb”

Lisa Langseth fastande för Alicia Vikanders förmåga att gestalta styrka och enorm känslighet i samma persona, något som passar det Langsethska filmlandskapet. Langseth menar dessutom att Vikander är lätt att jobba med. Lätt att hitta i sina inre rum och kan gå mellan olika delar av en karaktär otroligt snabbt.

– Hon är också väldigt modig och snabb i huvudet, menar Lisa Langseth.

”Till det som är vackert” slutade med en guldbagge till Alicia Vikander. I Langseths andra film ”Hotel”, spelade hon huvudrollen pånytt.

– Jag skrev manuset först och när det var klart insåg jag att den karaktären hade samma slags problematik som i min första, alltså inre problematik mellan styrka och känslighet, så jag frågade Alicia om hon ville läsa och det ville hon.

”Har en distans”

Efter alla framgångarna haglar beröm över Alicia Vikander. Men Lisa Langseth menar att man ska vara försiktig med klyschorna.

– Det är så mycket klyschor kring det där. ”Hon har det”, ”hon blev upptäckt”, vad har hon? Jag menar det finns många olika komponenter som skapar en människa, om det är en slump eller omständigheter...

– Hon är bra framför kameran. Punkt slut. Ibland är det svårt med det här mytomspunna. Det är en också något som omvärlden skapar kring en människa. Myterna som skapas kring en person. Industrin har ett behov av att skapa de här stjärnorna. Alicia har en distans till det och tycker jag är väldigt bra.

Skeptisk till guldera

Med flera svenska namn med kontrakt i Hollywood har det spekulerats om en ny guldera för svenska skådespelare. Något som Lisa Langseth tar med ro.

– Det är Alicia Vikander som gör kometkarriär och plötsligt säger alla att det går bra för ”oss”. Ibland kan man missa den individuella prestationen för att man tittar för mycket på framgången. Att den blir så himla central. Jag är mest intresserad av Alicias konstnärskap.

”Skäms inte”

Vikander är extremt modig, snabb och vågar gå så långt det behövs, enligt Langseth. Hon är också mentalt flexibel och kan ta regi lätt.

– Vi har rört oss i väldigt tunga ämnen men hon skräms inte, det tycker jag är bra. Förmågan att prestera som hon gör tror jag också har att göra med att hon är skolad i klassisk balett. Jag har haft henne springande upp för bergstoppar med 40 graders feber, barfota i spöregn och hon gnäller inte en sekund, säger hon.

– Man gör det man ska tills det är klart, och hon är lika engagerad i att det ska bli bra som jag är. Hon har också ett engagemang i helheten. Det finns en intelligens i att se helheten och inte bara sin egen roll, ett konstnärligt intresse. Det är skönt att ha och göra med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.