En miljon svenskar nobbar internet

Uppdaterad
Publicerad

Nätet är fortfarande på frammarsch i Sverige. I år har 91 procent av befolkningen tillgång till internet, men fortfarande är det en miljon svenskar som nobbar nätet.

– Användningen av surfplattor har exploderat. För några år sedan var det omkring fem procent som hade en surfplatta, nu är det mer än hälften av alla hushåll som har en. Fyra av fem småbarnsfamiljer som har en surfplatta, säger Pamela Davidsson, statistikchef vid Stiftelsen för internetinfrastrukturs.

Yngre pensionärer flitiga användare

Användningen av nätet har också ökat. En förklaring till det är de yngre pensionärerna.

– Fler och fler har använt internet i arbetslivet och tar med sig det in i pensionen. Upp till 75 års ålder är det drygt hälften som använder det dagligen, säger Pamela Davidsson.

Inte intresserade av nätet

Fast även om det känns som om alla är uppkopplade i dag är det en bit kvar. Omkring en miljon personer använder inte internet i hemmet

– Det är främst de äldre grupperna, bland dem som är äldre än 75 år är det 65 procent som inte använder internet. Deras svar på varför är till stor del att de inte är intresserade.

Fakta:

Svenskarna surfar allt längre tid. Under 2014 läggs 21,6 timmar i veckan på internet jämfört med 19,9 timmar i fjol.

73 procent har tillgång till smarta mobiler och 54 procent kopplar upp sig på nätet dagligen.

76 procent av de tillfrågade (i åldersgrupperna 12 år och äldre) använde internet dagligen i hemmet. Under 2009 var den siffran 62 procent.

53 procent har tillgång till en surfplatta. Under 2011 var den siffran fem procent.

Källa: Stiftelsen för internetinfrastruktur (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.