En mossig skrattfest

Publicerad

I Kalmar spelar Robert Gustafsson, Thomas Petersson och Annika Andersson förväxlingskomedi i 60-talsmiljö. Kulturnyheternas recensent Anna Hedelius har sett ”Tresteg i snedsteg”.

Det är inte första gången komikerna Robert Gustafsson och Thomas Petersson spelar på Krusenstiernska teatern i Kalmar. Nu dyker de upp på sommarscenen tillsammans. Med sig har de bland annat Annika Andersson och Carina Lidbom.

Pjäsen ”Tresteg i snedsteg” utspelar sig i 60-talets Kalmar, där trassliga relationer generar just snedsteg.

– Att gå på de här farserna i Krusenstiernska trädgården är som att dricka ett krispigt glas rosé – man blir rusig men det saknar varje uns av eftersmak, säger Anna Hedelius.

Missförstånds-kavalkad

Föreställningen bygger på en brittisk förlaga, dramatikern Derek Benfields ”Anyone for breakfast”.

– Derek Benfield har skrivit den här helt enligt den brittiska farsmanualen: mycket springa i dörrar. Han har tömt förväxlingskomikens lilla trollerilåda på alla dess beståndsdelar, och när man inte tror att det går att göra en missförståndspiruett till – då drämmer han till med en trippel salkow.

”Lite mossig”

I regissören Adde Malmbergs är 60-talets Kalmar skådeplats för missförstånden.

– Den är något förlegad och lite mossig. I motsats till tidigare farser har man inte gjort så mycket av en uppdatering här och inte heller förankrat den så mycket i nutid eller i det lokala, vilket jag tycker är lite synd, för sådant går alltid hem hos Kalmarborna, säger Anna Hedelius.

– Här får man hålla sig i 60-talet och ibland kan jag tycka att det blir lite tråkigt. Det är inte komik som lever upp till dags dato.

Samtidigt blir det en skrattfest.

– Det är roligt och jag skrattar mycket. Det är klanderfritt spelat av Robert Gustafsson, Thomas Petersson och hela ensemblen. Man kan i och för sig nästan inte förvänta sig annat. Jag tror att det här kommer att bli en framgång även i år, säger Anna Hedelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.