Turkiets premiärminister verkar känna sig hotad av sociala medier. Foto: TT/AP

Twitter stängdes i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Användare i Turkiet rapporterar att Twitter blockerats, bara timmar efter att premiärminister Recep Tayyip Erdogan hotat stänga mikrobloggen.

– Vi kommer att utradera Twitter. Jag bryr mig inte om vad det internationella samfundet säger, sade Erdogan på ett valmöte i den västliga provinsen Bursa på torsdagen.

Några timmar senare rapporterades mikrobloggen ligga nere.

Medier

Ingen större effekt

Den turkiska blockaden mot Twitter tycks hittills vara hyfsat uddlös.

Enligt statistik har inte antalet tweets av användare i Turkiet sjunkit i någon större omfattning sedan blockaden infördes, skriver turkiska Hurriyet Daily News.

En rapport från Twitturk, som mäter den turkiska twitteranvändningen, visar att över en halv miljon tweets skickades under en period om tio timmar, trots blockaden. Den genomsnittliga mängden ligger på 1,8 miljoner tweets om dagen.

Blockaden kringgås bland annat med hjälp av virtuella privata nätverk.

Ljudinspelningar lades upp på sociala medier

Beskedet kommer efter att ett antal ljudinspelningar anonymt avsiktligt har lagts ut på sociala medier för att avslöja korruption i hans inre krets.

”De kommer få se Turkiets styrka”

Tidigare den här månaden varnade Erdogan för att hans regering kan förbjuda de populära sociala medierna Youtube och Facebook efter lokalvalen den 30 mars, vilket USA reagerade på.

– De kommer att få se Turkiets styrka, sade Erdogan på valmötet.

Pressen på Erdogan, som haft makten sedan 2003, har ökat sedan ljudinspelningarna blev offentliga. Han kallar det ”simpla lögner” som hans motståndare spridit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet