Jon Ola Sand är samordnare för Eurovision Song Contest hos den europeiska radio- och tv-unionen EBU. Foto: EBU/Thomas Hanses

”Vi är väldigt glada”

Uppdaterad
Publicerad

Den krisade ESC-produktionen tar hjälp av flera utländska experter, en av dem svenske Christer Björkman.

Enligt Eurovision-chefen Jon Ola Sand har rekryteringen planerats länge.

– Vi är väldigt glada över att Christer är här för att hjälpa till med sin kompetens. Det stärker oss som produktion, säger han till Kulturnyheterna.

Beskedet att Eurovision Song Contest-produktionen i Ukraina tar hjälp av Melodifestivalens tävlingsproducent Christer Björkman kom under onsdagen.

Björkman är en av flera utländska experter som ska hjälpa den krisande produktionen att komma på fötter.

Melodifestivalen 2017

– Han har tagits tillsammans med flera andra från Tyskland, Danmark, Ukraina, Storbritannien och förstås Ukraina, säger Jon Ola Sand.

Björkman föreslogs tidigt

Rekryteringssamtalen mellan EBU och Christer Björkman började redan kort efter att Eurovision Song Contest i Stockholm avslutats förra året.

– Christer föreslogs väldigt tidigt. Han var här tidigt på försommaren och hade inledande samtal med tv-bolaget NTU.

Jon Ola Sand beskriver den senaste tidens avhopp och problem inom produktionen i Ukraina som en ”en stor belastning” . Konflikterna grundar sig i att den tidigare statligt styrda televisionen 2014 gjordes om till ett oberoende, offentligfinansierat tv-bolag.

”Det är svårt”

– Det är ganska...jag vill inte säga dramatiskt, men det är svårt när stora delar av teamet väljer att sluta och det har flera orsaker. Det har varit en svår tid för broadcasten här nere. Processen att gå från statlig television till public service rör 8000 människor som ska få nya chefer och nya strukturer. När den nye chefen som kom in i december valde att byta ut delar av toppteamet valde några att gå, han.

Hur ligger ni till nu?

– Vi har haft lite problem med att nå tidsplanen vi har satt upp. Vi är lite efter och det jobbar vi med. Men vi kommer i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet