Teater, dans och bild är snart ett minne blott. I allt fler gymnasieskolor läggs de estetiska ämnena ner. Foto: SVT

Estetiska ämnen på väg att försvinna

Uppdaterad
Publicerad

De estetiska ämnena har slutat vara obligatoriska, i och med den nya gymnasiereformen 2011. Dessutom är det hård konkurrens från matematik och språk i de individuella valen. Men nu ryter Sveriges elevkårer till och kräver en förändring.

I allt fler gymnasieskolor läggs de estetiska ämnena ner, i en skola i Malmö finns tillexempel enbart körsång kvar att välja och nu reagerar Sveriges elevkår och kräver en förändring i gymnasieförordningen.

– Jag tycker man borde en princip som innebär, att om du har fem elever på en skola som vill läsa ett annat ett annat estetiskt ämne än vad skolan erbjuder så måste skolan anstränga sig till det yttersta för att kunna erbjuda den kursen. Så att det är elevens val som styr och inte skolans kursutbud, säger Mattias Hallberg, Sveriges elevkårer.

Matematik ger meritpoäng

Estrid Kellman som går i andra ring på skolan Globala gymnasiet i Stockholm har redan valt sitt individuella val – och det blev fysik och engelska men inte för att hon egentligen vill utan för att det finns få estetiska val och så får man ju extra meritpoäng för matematisk och språk.

–  På tre år har vi inte ett enda estetisk ämne, överhuvudtaget, säger Estrid Kellman. 

Ett individuellt vall

Det fanns en tid då det var obligatoriskt att åtminstone studera ett estetiskt ämne på gymnasiet och de flesta skolor kunde erbjuda åtminstone musik, bild, teater eller dans. Men efter att de estetiska ämnena under gymnasiereformen 2011 förvandlats till ett individuellt val försvann valmöjligheterna.

Reporter i inslaget: Marie Nordstrand

Klippning: Marie Nordstrand

Foto: Don Titelman

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.