Elever ratar estetprogram på gymnasiet

Publicerad

För femte året i rad minskar antalet sökande till estetprogrammet, enligt statistik från Skolverket. Och bland de högskoleförberedande gymnasieprogrammen är det estetprogrammet som minskar mest av alla.

Dans, teater, musik och bild lockar inte niondeklassare som står inför sitt gymnasieval längre. Istället är det teoretiska linjer som ekonomi och teknik som vinner mark.

De kommuner i landet som erbjuder programmet blir också allt färre. 2011-2012 erbjöd 140 kommuner i landet estetprogram på gymnasiet, medan antalet i år minskat till 114.

”Inte tillräcklig stimulans”

Bland de kommuner som tagit bort de estetiska programmen helt finns Åre. Och enligt Lottie Corrias-Näslund, barn- och utbildningschef i Åre kommun, bottnar beslutet i att man inte längre kan garantera att eleverna får den stimulans de behöver .

– Att ha ett program där det blir för få elever blir för tunt för de elever som går där. Det blir inte tillräcklig stimulans. 

Sedan förra året har antalet sökande till estetprogrammet minskat med 4 procent. På Skolverket beskriver man det som en negativ spiral: när söktrycket minskar tas programmen bort helt, vilket i sin tur leder till att eleverna inte kan söka längre.

Oro inom Skolverket

För den konstnärligt intresserade kan pendlingsavstånden bli långa, då man kan tvingas söka sig till en annan kommun för att gå ett estetiskt program. Och på Skolverket är man oroade över utvecklingen.

– Det är viktigt att gymnasieskolan innehåller en bredd. Vi behöver olika sorters kompetens i vårt samhälle framöver, säger Christina Sandström, statistiker på Skolverket.  

Vad minskningen beror på är inte klarlagt, men Christina Sandström tror att den kan ha att göra med att många elever inte vet att estetprogrammet är högskoleförberedande.

En annan orsak kan vara att eleverna i dag tänker mer taktiskt och vill ha en så bred utbildning som möjligt inför fortsatta studier efter gymnasiet.

”Jättesynd att ta bort möjlighet”

Södra Latin i Stockholm är en av de gymnasieskolor i landet som erbjuder estetprogram. Programmet har tre inriktningar: bild och formgivning, dans eller teater.

Och Malin Hessner, som går i trean på skolans estetprogram med dansinriktning, ångrar inte sitt val.

– Det är jättekul att gå till skolan. Att sitta på matten är kanske inte det som är roligast, men sen får jag komma iväg och dansa. Det är jättekul.

Enligt Malin Hessner vore det synd om estetprogrammet på gymnasiet dog ut.

– De i framtiden skulle missa någonting. Det vore jättesynd att ta bort den möjligheten som vi har fått. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.