Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) Foto: TT

Ett år med politik på Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens största skräll. Så lät det för ett år sedan när Alice Bah Kuhnke presenterades som Sveriges nya kultur- och demokratiminister. Kulturnyheterna summerar ett minst sagt hektiskt år.

Den tredje oktober förra året stod det klart att Alice Bah Kuhnke var Sveriges nya kultur- och demokratiminister. I pressen beskrevs det som ett spännande val – till en början. Sedan kom kritikstormen. Den nya ministern sågades av stora delar av kulturetablissemanget för att sakna sakkunskap, intellektualitet och politisk kompass.

Utan botten

”Marken gungar under Bah Kuhnkes fötter”, ”Deprimerande av Bah Kuhnke” och ”Bah Kuhnke läste ur barnbok för utskottet” är bara ett axplock av de rubriker som kantade kulturministerns första månader.

I en debatt i Aktuellt , om huruvida Alice Bah Kuhnke utsatts för ett drev eller ej, uttryckte Expressens kulturchef Jens Liljestrand sin svidande kritik: ”Hon signalerar att hon saknar en botten och kulturell kärna.” 

Andra, som kulturskribenten Maria Sveland, menade att medierna skulle skämmas. Att deras förlöjligande och sexualisering av ministern var ännu ett exempel på hur kvinnliga makthavare avpolitiseras.

”En svag trea”

Fler motgångar väntade runt hörnet. Den nya regeringen och kulturministern fick regera utan egen budget och det var snudd på att bli nyval.

Men från mörkret stiga vi mot ljuset. Så summerar i alla fall DN:s kulturchef Björn Wiman kulturministerns första år på posten. Han som tidigare gick hårt åt ministern menar att hon ändå fått en hel del gjort.

– Man får vara rättvis, hon ökade anslagen till kulturen. Och rättvis med att hon inte har lyckats bottna och förankra sig själv i idédebatten. Betyget blir en svag trea, säger Björn Wiman.

Flitig ”instagrammare”

Alice Bah Kuhnke kallas även för regeringens mest frispråkiga företrädare. En ovanlig politiker som inte drar sig för att posera med artister och lägga ut personliga inlägg på sin Instagram.

Aftonbladets kulturchef, Åsa Linderborg, trodde att det var ett skämt när hon fick höra vem som valts till kulturminister och håller än idag fast vid sin kritik.

– Hon saknar ideologisk kompass. Man hade aldrig kunna tillsätta en bostadsminister utan förankring i bostadsfrågor. När det gäller kultur kan man bete sig hur som helst. Där kan man sätta en halvkändis, säger Åsa Linderborg.

Vilka stora utmaningar har hon framför sig? 

– Mediepolitiken, medieutredningen hon tillsatt är ju en ickeutredning. Tillsatt som att de inte är intresserade – bara för utredningens skull, säger hon.

”Börjar känna sig otålig”

Vad tycker kulturutövarna själva då? Konstnärernas riksförbunds (KRO) ordförande Katarina Jönsson Norling är förhoppningsfull men efterlyser mer handlingskraft.

– Hon visar ett stort och uppriktigt engagemang men vi har ännu inte sett några konkreta åtgärder. Vi blev väldigt besvikna över budgeten som inte innehöll en enda reform. Man kan inte bara prata fram bättre villkor, det måste avspeglas i konkreta åtgärder, säger Katarina Jönsson Norling.

– Man börjar känna sig smått otålig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.