Margaret Cho. Foto: Scanpix

”Lesbiska är bättre utrustade för komik”

Uppdaterad
Publicerad

Koreansk-amerikanska Margaret Cho gästar Stockholm Pride

Vi träffade skådespelerskan, musikern och stå-upp komikern Margaret Cho inför hennes besök på Stockholm Pride och klippte ihop de bästa delarna ur mötet.

Cho som besöker Stockholm för första gången tycker att svenskar lever upp till den globala snygghetsstereotypen, samt spekulerar i om det har med vårt rena dricksvatten att göra.

Pridefestivalen

– Folk har så långa ben och armar här, inte som i min familj.  

Margaret Cho är känd från tv-serier som ”Drop dead diva”, ”30 Rock” och ”All American Girl”. Hon har medverkat i filmer och gjort flera egna stå-up specialer. Just nu är hon mitt uppe i sin turné ”Mother” som handlar om moderskap som bortglömt ideal, både i relation till naturen och andra människor, men också om Chos egen mamma.

-Jag har skämtat om min mamma sen långt innan jag blev komiker. Innan jag blev vuxen till och med. Det var mitt första sätt att distansera mig och jag tror att det är så många invandrare i USA måste göra mot generationen som kom innan dem. Det är det jag har gjort och det är det min show handlar om.

Margaret Cho är bisexuell och skämtar ofta om både sin sexualitet och etnicitet (Ett av hennes mest populära skämt på youtube är att lesbiska ”älskar valar och havsdjur mer än fitta”).

  Hon har fått stort följe i HBTQ-kretsar, och menar att det är en fördel för en komiker att vara queer.

– Det är ett handikapp för en komiker att bry sig om vad folk tycker och jag inte lagt särskilt mycket värde i mäns åsikter. Det är nog därför lesbiska är bättre utrustade för komik, eftersom den kulturen överlag är så mansdominerad.

fotnot: Margaret Cho uppträder i Pride Park i tantolunden Stockholm den 2 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pridefestivalen

Mer i ämnet