Foto: expressen.se

Expressen röjer anonyme bloggaren ”Julia Caesar”

Uppdaterad
Publicerad

Expressen väljer nu att publicera den rasistiska och antimuslimska bloggaren Julia Caesars riktiga namn. Enligt tidningens kulturchef Karin Olsson är bloggaren en slipad och inflytelserik debattör som ska kunna granskas.

Bloggaren som gjort sig känd under pseudonymen ”Julia Caesar” skrev i söndags en krönika om hur hon upplevde sig förföljd av Dagens Nyheters Niklas Orrenius och frilansjournalisten Annika Hamrud. Krönikan fick stor spridning på nätet och båda journalisterna fick ta emot flera hot.

Nu väljer Expressen att publicera en artikel av Annika Hamrud där Julia Caesars namn röjs.

Har ett stort inflytande i debatten

– Det är klart att det inte är något självklart beslut att publicera namnet på någon som vill vara anonym. Men med tanke på hennes stora inflytande och roll i den alternativa debatten på nätet har vi fattat beslutet om att hennes namn borde komma fram för att man ska kunna ha en öppen debatt, säger Karin Olsson, kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare vid Expressen.

Enligt Karin Olsson är Julia Caesar tillräckligt offentlig för att namnet ska kunna offentliggöras.

– Hon är en van och slipad debattör, och hon är en av den högerpopulistiska nätrörelsens absolut främsta opinionsbildare som skrivit tre böcker och många texter under flera år. Det är rimligt att en sådan inflytelserik opinionsbildare ska kunna ställas till svars.

Har redan fått arga mejl

På frågan om vilka konsekvenser Karin Olsson tror att publiceringen kommer att få, säger hon:

– Jag tror det kommer bli en stark reaktion från personer som är återkommande läsare av de sidor som Julia Caesar förekommer. Jag har redan fått ett antal arga mejl.

Innan publiceringen av artikeln har Expressen varit i kontakt med Julia Caesar som, enligt tidningen, har avböjt att medverka.

Fakta: ”Julia Caesar”

Bakom pseudonymen gömmer sig en 70-årig kvinna, en före detta journalist som har skrivit flera böcker.

Hon har i flera år varit en de mest aktiva företrädarna för en anonym rörelse på internet. I hennes krönikor på en av dem, danska snaphanen.dk, återfinns rasistiska konspirationsteorier: ”Den massiva invandringen från låg-IQ-länder i tredje världen förändrar för all framtid mottagarländernas genomsnittliga IQ.”

Hennes politikerförakt yttrade sig i en text med stor spridning riktad till dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt där hon undrar om Sverige inte har ”nog med muslimska kravmaskiner som lever i självvald segration”.

Den riktiga Julia Cæsar var en känd folkkär skådespelare (1885-1971).

Källa: Expressen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.