Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, Piratparties partiledare Anna Troberg och Researchgruppens My Vingren. Foto: TT & SVT/Don Titelman

Mattsson: Researchgruppen är som Reuters

Uppdaterad
Publicerad

Researchgruppen och Expressens avslöjande i veckan om SD-politiker som uttryckt sig rasistiskt på nätet ledde både till spaltmeter i pressen och politikeravgångar. Men också kritiska röster mot Researchgruppen.

Flera kritiska röster har höjts mot Researchgruppen, framförallt om sättet de uttrycker sig på i sociala medier. Att de nu berättar att de har tillgång till en stor del av dolda användaruppgifter från nätforumet Flashback fick Piratpartiets partiledare Anna Troberg att kalla dem för ett glorifierat medborgargarde.

– De har fått den här informationen på något sätt som jag inte vet hur det gått till, och så använder de den för att indirekt hota på Twitter, genom att skriva att folk som ägnar sig åt att kränka andra kan ha anledning att känna sig oroade, säger hon till Kulturnyheterna.

Medier

Researchgruppens My Vingren motsätter sig Trobergs beskrivning av dem.

– Vi är en journalistisk frilansgrupp och alla publiceringar vi gör sker med publicistiskt ansvar och för det mesta med en etablerad redaktion, säger hon till Kulturnyheterna.

Samarbetat med Uppdrag granskning

Researchgruppen har samarbetat med fler etablerade redaktioner. Till exempel SVT:s Uppdrag granskning.

– Vi har använt oss av dem i ett eller två program, säger UG:s projektledare Nils Hansson.

Det var i program som granskade högerextremister och nazister.

– Eftersom Researchgruppen kan gå väldigt djupt in i de här organisationerna på ett sätt som kanske skulle ta två eller tre månader för oss att göra, finns det ingen anledning för oss att gå över ån efter vatten utan då har vi anlitat dem.

Finns det något problematiskt att anlita aktivister för att ta fram researchmaterial?

– Om man ska komma över uppgifter som är svåra att få tag på får man ibland gå tillväga så här. Researchgruppen är duktiga, säger Nils Hansson till Kulturnyheterna.

Vann Guldspade

Tillsammans med Expressen vann Researchgruppen en Guldspade för sin grävjournalistik förra året när man avanonymiserade näthatare på sajter som Avpixlat och Exponerat. Men Troberg är kritisk även till de publiceringarna.

– Ja, jag tycker det var ett övergrepp. Även om det var personer med gräsliga åsikter som kom fram, så var det helt vanliga människor utan politiska uppdrag.

Men är det inte bra att avslöja dem som uttrycker hot och hat mot andra personer?

– Nej, det är viktigt att man ska få uttrycka sig anonymt, det är en viktig funktion och bryter man mot den yttrandefrihetslagstiftning som finns så är det polisen som ska ta hand om ärendet. Jag tycker inte deras metoder är något som en seriös tidning ska befatta sig med, säger Anna Troberg.

”Researchgruppen är som Reuters”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är av en annan åsikt.

– Vi, som alla medieföretag, tar emot och köper och publicerar texter och bilder och uppgifter inte bara från läsare, tipsare utan också hundratals frilansare och mediebolag från hela världen. Och Researchgruppen är – precis som exempelvis Reuters, Tidningarnas Telegrambyrå eller en svensk lokaltidning – en sådan källa till information.

Han fortsätter:

– Expressen försäkrar sig om att det som görs åt eller i samarbete med oss sker i enlighet med lagar, regler och pressetik, men vad externa mediebolag har för verksamhet i övrigt måste deras företrädare kommentera, säger Thomas Mattsson.

”Flashback bör ta ansvar”

Om Flashback-materialet Researchgruppen förfogar över säger My Vingren att det kommer användas med stor respekt.

– Det finns inget journalistiskt intresse av att publicera vad enskilda personer har för favoritdrog eller könssjukdom. Däremot så tycker jag att Flashback bör ta ansvar för sina medlemmars anonymitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet